Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Policie tvrdě zasáhla proti tábořícím demonstrantům: Nejméně 4 mrtví v Iráku

Autor: ČTK, sova - 
25. ledna 2020
18:25

Čtyři lidé přišli o život při sobotních policejních zásazích proti účastníkům protivládních protestů v Iráku. S odvoláním na zdravotnické zdroje o tom informovala agentura Reuters. Policisté se snažili vytlačit demonstranty z jejich tábořišť v několika městech včetně Bagdádu. Mrtví jsou hlášeni z metropole i z jihoirácké Násiríje. Podle agentury Reuters utrpělo zranění asi 30 lidí.

Iráčané začali proti vládě v ulicích protestovat loni v říjnu s tím, že zkorumpovaní politici mají odstoupit.

Protestní akce se konaly nejen v Bagdádu, ale i v dalších městech. V Basře na jihu země policisté v noci na sobotu zasáhli proti lidem, kteří blokovali hlavní silnice. Podle policejních zdrojů tam bylo 16 lidí zatčeno. Policisté odstraňovali betonové bariéry kolem míst minulých demonstrací a postupovali k bagdádskému centrálnímu náměstí Tahrír.

Při střetech demonstrantů s policií v Iráku zemřeli čtyři lidé (25. 1. 2020) Při střetech demonstrantů s policií v Iráku zemřeli čtyři lidé (25. 1. 2020) | ČTK/AP/Hadi Mizban

Protesty nepřežilo už 500 lidí

Snaha odstranit tábořiště demonstrantů podle agentury AP zřejmě souvisí s tím, že protesty přestalo podporovat hnutí vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra. Jeho lidé začali odcházet a balit si věci.

Sadr v pátek sdělil na twitteru, že ruší účast svých stoupenců na protivládních akcích. Právě přítomnost Sadrových stoupenců a milicí dosud podle agentury AP chránila demonstranty před zásadnějšími policejními zásahy. Ti, kdo chtějí v protestech pokračovat, se proto nyní obávají dalších násilností.

Iráčané jsou v ulicích od října; kritizují vládu za korupci a neschopnost vyřešit vysokou nezaměstnanost a omezit íránský vliv na politiku v Iráku. Protesty nepřežilo na 500 lidí.

Demonstranti se obávají, že sílu jejich akcím nyní ubírá americko-íránský konflikt, který se odehrává i na irácké půdě. Americká armáda 3. ledna zabila v Bagdádu vlivného íránského generála Kásema Solejmáního a člena vedení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise. Írán pak 8. ledna vypálil na základny v Iráku, kde působí Američané, množství raket. USA až s odstupem přiznaly, že zraněno bylo 34 amerických vojáků.

Iráčtí politici po americkém útoku na Solejmáního protestovali a označili to za porušení svrchovanosti své země.

Papež František návštěvu Iráku zřejmě odvolá

Ve Vatikánu se v sobotu sešel s papežem Františkem irácký prezident Barham Sálih a oba se při půlhodinovém rozhovoru shodli, že svrchovanost Iráku musí být respektována. Papež krátce po americkém útoku vyzval USA a Írán ke zdrženlivosti a dialogu. Varoval je také před rozšířením konfliktu na Blízkém východě. František chtěl letos Irák navštívit, ale jak napsala agentura Reuters, nové napětí v zemi mu to zřejmě neumožní.

Sadr ve svém pátečním tweetu napsal, že je „zklamán“ výsledkem protivládních protestů, jejichž centrem bylo bagdádské náměstí Tahrír. V pátek jeho stoupenci pořádali demonstrace proti USA a v Bagdádu při nich dva lidé přišli o život.

Papež František s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem ve Vatikánu (25. 1. 2020) Papež František s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem ve Vatikánu (25. 1. 2020) | Reuters

V noci na sobotu policisté odstranili zátarasy, zprovoznili dosud uzavřené ulice a otevřeli některá náměstí, kde se v minulých týdnech konaly protesty. V Basře pak zapálili objekty, v nichž demonstranti kempovali. Podle AP se nyní lidé bojí, že policie zlikviduje i hlavní tábořiště na náměstí Tahrír. Do soboty z něj zmizelo osm stanů, které dosud obývali Sadrovi příznivci.

„Sadr dal svými slovy vládě zelenou k potlačení demonstrací,“ citovala AP jednoho z účastníků.

Zobrazit celou diskusi