Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Princ Charles potupil viceprezidenta USA. V Izraeli se zdravil se všemi, jeho minul

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
24. ledna 2020
19:20

Na fórum pořádané k 75. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi se tento týden do Jeruzaléma sjelo nespočet státníků. Nechyběla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, francouzský prezident Emmanuel Macron, ruský prezident Vladimir Putin, americký viceprezident Mike Pence nebo následník britského trůnu, princ Charles. Česko reprezentoval premiér Andrej Babiš (ANO). Byl to právě princ Charles a jeho „přehlédnutí“ Penceho, co zaujalo na sociálních sítích nejvíc. Šlechtic se totiž pozdravil se všemi, koho potkal, jen Penceovu podanou ruku okatě přešel, uvedl deník Daily Mail.

Moment, kdy se princ Charles vyhnul americkému diplomatu, zachytily kamery, reakce uživatelů sociálních sítí pak na sebe nenechaly dlouho čekat. „Zdravím, zdravím, tebe ne, zdravím,“ připsali lidé k videu na twitteru. „Nejsem zrovna fanoušek prince Charlese, ale tohle si zaslouží respekt,“ komentovali to další.

Video  Prince Charles se nepozdravil s Trumpovým mužem.  - Reuters
Video se připravuje ...

Princ Charles viceprezidenta obešel

„Jediné, co Pence dělá, je, že přikyvuje všemu, co jeho nečestný šéf dělá, jako loutka. Není divu, že ho princ Charles přehlédl, nezdržoval se s prázdným oblekem,“ zhodnotila incident Terae Raymondová.

Pence se při příchodu prince Charlese zvedl ze židle a byl připraven ho pozdravit, napřáhl ruku na přivítanou. Brit nejprve pozdravil německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, pak předsedu Evropského židovského kongresu Mošeho Kantora, následně obešel Pencea a potřásl rukou izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a dalším včetně Macrona.

Putin na sebe nechal čekat

Princ Charles pak pokračoval na své místo. Vřelého pozdravu se od následníka trůnu dočkal i Putin, který na vzpomínkový memoriál dorazil se zpožděním. Tentokrát to byl princ Charles, kdo si musel na pozdravení chvilku počkat. Ruského prezidenta museli upozornit na to, že ho chce šlechtic přivítat.

Bílý dům i Buckinghamský palác popřely, že by mezi muži byla „zlá krev“, nebo že by princ Charles „záměrně“ Pencea přehlédl. Penceova mluvčí Katie Waldmanová uvedla, že státníci se sešli před ceremoniálem, „potřásli si rukou, promluvili spolu i vtipkovali“, vysvětlila Waldmanová.

Babiš v Jeruzalému osaměl

Fóra o holocaustu se účastnil i premiér Babiš, který do Jeruzaléma přicestoval bez manželky Moniky, což vysvětlil tím, že pozvánka byla „jeden plus nula“. S tím si nedělal hlavu právě Američan Pence, který svou ženu Karen do Jeruzaléma vzal.

Video  Babiš bez Moniky v Izraeli: Moje paní chtěla letět, ale manželky vyškrtli. I z bezpečnostních důvodů.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Babiš si společně s dalšími státníky užil recepci v prezidentském paláci. Po bohaté večeři „ulovil selfíčka“ s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem nebo španělským králem Felipem VI.

Český premiér se rovněž sešel se ženami českého původu, které se ukrývaly před nacisty. Setkání se „třemi Evami“ ho dojalo, zaujal ho především příběh Evy Grossmanové. Ta mu vyprávěla, jak ji nacisti odvlekli do koncentračního tábora.

Video  Babiš se ženami, které unikly vraždění nacistů. Ptaly se, odkud má kytice.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

europa ( 25. ledna 2020 06:23 )

Templ: 100% souhlas.

1pravda1 ( 25. ledna 2020 00:14 )

Stará britská škola je zásadně proti vraždění na civilním letišti, Penceho obešel evidentně schválně, ovšem Putin zase schválně ignoroval prince Charlese... - ovšem je pravda, že princ se ani nezvedl a čekal, až milostivě Putin přijde... no i takovými gesty se dá zjistit, co si kdo o čem myslí, Británie evidentně USA nikam neleze.

blamal ( 24. ledna 2020 23:08 )

Ten, kdo popira holocaust, je odporny, tupy hovado. Tfujtajksl.

andorea ( 24. ledna 2020 20:02 )

Já si to pustila několikrát, ale naopak Pence měl ruky spojené a ruku natáhl až poté, co ho Charles logicky minul.

Zobrazit celou diskusi