Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzpomínky na Kuberu, děs z koronaviru a předražený e-shop: I to nabídlo Epicentrum

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
25. ledna 2020
06:00

Nový koronavirus si vybírá další oběti a pronikl už i do Evropy. Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová přiznala, že zatím nikdo neví, jak nebezpečný je a jak snadno se z člověka na člověka přenáší. Ředitel portálu Hlídač státu Michal Bláha popsal, o kolik by elektronické dálniční známky podle předražené zakázky vyšly ročně dráž než papírové. A místopředseda ODS Miloš Vystrčil vzpomínal na zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (†72). Takový byl týden v Epicentru.

Podle ředitele portálu Hlídač státu Michaly Bláhy byla zakázka na elektronické dálniční známky za 401 milionů korun až desetkrát předražená. „Vyšlo nám, že elektronická dálniční známka je dražší ročně o 75 milionů korun, než papírová dálniční známka, což je fascinující,“ prohlásil.

Přitom papírovou dálniční známku je nutné vytisknout, jako ceninu zaevidovat, rozvést do celé ČR. A pak ji prodat. „A tahleta operace je levnější, než když tutéž věc uděláte elektronicky, virtuálně v počítači,“ zdůraznil.

Video  Epicentrum: Dálniční známka 
Video se připravuje ...

Kubera kouřil i ve vládním speciálu

Vášnivý kuřák Jaroslav Kubera (†72), zesnulý předseda Senátu ČR, prý dokonce kouřil i ve vládním airbusu, na tamní toaletě.

„Víte, jak vyfukoval ten kouř? Nevíte? On si dal šluka, potom spláchl a jak se to otevřelo, tak do toho foukl v tý době, protože jinak by se tam rozsvítila ta světýlka, čidla,“ vyprávěl ve středu v Epicentru místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Video  Epicentrum: Vystrčil o Kuberovi 
Video se připravuje ...

Deprese středního managementu

Podle psycholožky Radany Roveny Štěpánkové nejvíce depresemi trpí ne nejvyšší management, ale střední, protože na něj jdou tlaky jak seshora, tak zespoda. „To jsou nejvíce depresivní lidi, protože mají nejmenší vliv a mají plnit samá očekávání,“ vysvětlila odbornice. Právě to vyvolá pocit bezmoci, což vede ke vzniku deprese, depresivity.

„I když třeba člověk chodí a říká ,já vím, já mám být rád, že mám tu dobrou práci, jako jsou na tom lidi hůř, vlastně mi nic nechybí‘, ale takovýto pocit nesmysluplnosti, bezmoci je součástí právě toho, že se něco potlačí, člověk není sám sebou,“ doplnila.

Video  Epicentrum: O depresích 
Video se připravuje ...

Přenos koronaviru zatím s otazníky

„Předpokládáme přenos z člověka na člověka, přičemž ještě tady nemáme identifikované, jak lehce ten přenos probíhá,“ řekla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Zatím se ví, že se nákaza novým koronavirem šíří ve velmi blízkém mezilidském vztahu, jako v rodinách nebo mezi zdravotnickým personálem a pacienty.

Video  Epicentrum o koronaviru 
Video se připravuje ...

„Předpokládáme, že princip bude stejný, jako u kapénkových infekcí a právě prevencí u kapénkových infekcí je, tak jak my v chřipkových sezónách říkáme, vyhýbat se velkému shromáždění lidí,“ dodala.

Celé záznamy jednotlivých dílů pořadu sledujte zde:

Video  75 milionů ročně navíc: „Elektronické dálniční známky vyjdou dráž než papírové,“ říká Bláha.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Jaroslav Kubera (†72) kouřil i ve vládním letadle, vzpomíná Miloš Vystrčil.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  „Depresemi trpí nejvíc střední manažeři, mají malý vliv,“ řekla psycholožka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Video  Boj se smrtícím virem i uvěznění Češi: Hlavní hygienička přiblížila šíření nákazy.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa