Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš se tvrdě obul do Maláčové: Víc peněz na systém vyplácení dávek nedostane

Autor: ČTK, tsv - 
24. ledna 2020
12:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s navýšením peněz na nový systém vyplácení dávek ministerstva práce a sociálních věcí. Novinářům dnes řekl, že s ministryní Janou Maláčovou (ČSSD) o věci komunikoval. Od podzimu 2018 do konce loňského roku jí napsal deset kritických dopisů.

„Zásadně s tím nesouhlasím,“ uvedl. Připomenul také, že ministerstvu rezort financí nevyšel při jednání o rozpočtu vstříc v požadavku navýšit sumu na změnu IT systému o 800 milionů korun. Poznamenal, že IT systémy jsou dlouhodobým problémem, se kterým vláda zápasí.

Systém pro vyplácení dávek je součástí jednotného rezortního systému, který měl být původně v provozu od roku 2017 a stát měl 1,5 miliardy korun. Přípravy se ale protáhly. Ministerstvo ho plánuje spustit příští rok a odhadovaná cena by měla být až o miliardu vyšší. Zakázky rezort vyhlásil v minulém volebním období pod vedením ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD).

Maláčová ve čtvrtek při jednání sněmovního výboru uvedla, že cena z roku 2016 není reálná. „Od léta minulého roku mají ministerstvo financí a premiér Andrej Babiš veškeré informace. Děláme vše pro to, aby kritická infrastruktura státu byla zajištěna,“ uvedla. Podle Babiše z toho může vyplývat, že se zakázkou souhlasí.

Kvůli zpoždění zakázky se ministerstvo v březnu chystá vyhlásit výběrové řízení na provozovatele nynějšího systému vyplácení dávek od firmy OKSystem. Vítěz by pak měl systém spravovat a rozvíjet po kratší dobu, a to nejspíš dva roky. Provoz nynějšího systému je zajištěn do začátku příštího roku. Rezort chtěl mít původně úplně nový systém, dodavatele ani po dvou tendrech ale nemá.

ssjs ( 26. ledna 2020 05:43 )

20 milionů? Umíš počítat?

karambol ( 24. ledna 2020 18:46 )

strčte už konečně tu zblblou venezuelu do klece!!! ona umyslně chce zničit rozpo­čet,vl­ádu,­ekono­miku!! jelito cjen rozdávat ale ze svého nedá ani korunu s 20000 tisíc zvednout příspěvek na 300000 muže jenzmetek CSSD obecný blb Maláčová ty jelito kdo by utáhl tvé výbuchy tuposti!!!

gejzovic ( 24. ledna 2020 16:27 )

Socani se drzi zuby nechty,at to dava z vlastniho ty socany ve vlade byl cert dluzen,radsi mimoradne volby

kukuku ( 24. ledna 2020 13:42 )

Nezačínej větu "Už chápu". Celá věta je pak nepravda, protože nechápeš nic.

Evka4 ( 24. ledna 2020 13:35 )

marmat: Středula je sprostá lehkoživka, nic víc.

Zobrazit celou diskusi