Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stát prodává vilu po Havlovi: Rodinný dům na Barrandově zlevnili o miliony!

Autor: dce - 
25. ledna 2020
06:31

Výstavní vila na pražském Barrandově jde do dražby. Tzv. Vilu Lumiérů 41 známý architekt Max Urban navrhl pro Miloše Havla, strýce prvního českého prezidenta. Stát nyní rodinný dům prodává s několika miliónovou slevou.

Architekt Max Urban byl ve 30. letech oceněn za projekt filmových ateliérů na Barrandově Velkou cenou Mezinárodní výstavy umění a techniky v Paříži. Několik let předtím ale podle jeho návrhů vystavěli jen kousek od ateliérů dvě výstavní vily. A jedna z nich je nyní na prodej.

Výstavní vilu č. 2 nazývanou též Vila Lumiérů 41 - podle ulice, ve které se dům nachází - postavil v roce 1932 Urban pro investora Miloše Havla, vlastníka největší prvorepublikové produkční firmy Lucernafilm. Funkcionalisticky rodinný dům měl sloužit jako vzor pro ostatní stavby a měl propagovat komfortní bydlení, jak popisují autoři z Historického archívu Barrandova.

V době normalizace došlo k několika neodborným zásahům do stavby a dům začal koncem 70. let sloužit jako mateřská školka. V roce 2006 byly provedeny další drobné stavební úpravy a objekt byl využíván jako administrativní. Nyní je ale zhruba rok neobývaný. 

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který má na starosti jeho prodej, pořádá už třetí dražbu - první v srpnu 2019 za cenu 30 milionů, kterou o pět milionů snížil do druhé dražby v listopadu.

6. února proběhne další pokus o prodej - tentokrát už za 21 milionů korun. Nutno ovšem dodat, že vila není ve zcela perfektním stavu a jednoznačně bude třeba investovat do oprav další nemalé částky.

„Stavebně technický stav je průměrný, s částečným vlivem zanedbané údržby. Zejména se jedná o poškození fasádní omítky, místy popraskaná nebo opadaná, dřevěná okna a prosklené dveře na terasy na konci své životnosti. V některých částech objektu jsou zjevné prosaky vody na zdech a stropech v důsledku zatékání střechou či dešťovými svody. Systém topení a ohřevu vody je řešen plynovým kotlem, který je funkční, ale s ohledem na stáří je v současné době odpojen,“ stojí v popisu vily na stránkách ÚZSVM.

K domu o celkové ploše 263 metrů čtverečních patří i svažitý pozemek s necelými 1300 metry čtverečními. Cena vily je podle znaleckého posudku 24 970 000 Kč.

pablo41 ( 26. ledna 2020 09:02 )

Za kolik ji stát od Havlů koupil ? To v článku nějakým omylem chybí.

Gamir55 ( 26. ledna 2020 08:53 )

To uz nevykecaš lůzo

majojo ( 26. ledna 2020 00:00 )

Tak čím se vytahuješ, kráááso? A nota bene, zrovna na českém bulváru? Máš si číst Economist a nezasmrádat tady, ouchylko.

majojo ( 25. ledna 2020 23:56 )

Tskhle lukrativní pozemek si může dovolit koupit je pořádná ***. A těch v českýc vodách sice plave moc, ale jaksi finance váznou. Takže tam postavíme co? Pagodu? Mešitu? Pravoslavnou kapličku?

majojo ( 25. ledna 2020 23:52 )

Tatíček byl pravděpodobně bisexuál, když tolik lezl Miloškovi do ***inky, že?

Zobrazit celou diskusi