Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Hormonální substituce pomáhá při menopauze: Co je o ní dobré vědět?

...
27. ledna 2020 | 06:00

Návaly horka, migrény, deprese, řídnutí kostí a další zdravotní problémy. To jsou jen některé z velmi nepříjemných obtíží, které provázejí až 70 procent Evropanek v období klimakteria. Pomocí může být hormonální substituce. Co je o ní dobré vědět?

"Z lékařského hlediska prochází ženské tělo v menopauze změnami, jež jsou svou razancí a dopadem srovnatelné s těhotenstvím,“ říká gynekolog Pavel Turčan. Hlavní příčinou problémů je úbytek ženských hormonů, který snáší každá žena jinak. V případě, že trpí obzvlášť velkými obtížemi, dají se problémy řešit podáním umělých hormonálních preparátů. Ty nahrazují především mizející hormon estrogen. Takové léčbě se říká hormonální substituční terapie – HST.

Je třeba nasazovat hormonální substituci každé ženě?

Ne. Menopauza není nemoc, a není proto důvod ji automaticky léčit. Když vám lékař rutinně HST předepíše, je to chyba. Vhodná je v případech, kdy zdravotní obtíže spojené s úbytkem hormonů významně snižují ženě kvalitu života. Může to být například zvýšené riziko osteoporózy – nejčastěji u štíhlých, subtilních žen se sedavým zaměstnáním. Problémem také je, když nastane přechod příliš brzy, už před čtyřicítkou nebo kolem čtyřicítky. V takovém případě je hormonální terapie alternativou, jak tělu pomoci se s úbytkem hormonů a jeho zdravotními následky vypořádat bez následků.

Jsou hormony v HST stejné jako u antikoncepčních pilulek?

Hormony jsou v zásadě stejné, ale jejich poslání je jiné – je totiž rozdíl mezi organismem plodné ženy, která chce zabránit otěhotnění, a organismem ženy v menopauze. V prvním případě zvyšují pilulky hladinu estrogenu nad normál v takové míře, až vaječníky v podstatě vypnou. U hormonální terapie je tomu jinak: hormonů už vaječníky produkují tak málo, že substituce má jejich hladinu dostat na dolní hranici normy. Celková měsíční dávka hormonů by tak měla být nižší, než kolik samotné vaječníky vyprodukovaly v době, kdy měla žena normální cyklus a menstruovala.

V jakých formách se HST podává?

Nejčastěji je indikována terapie kombinací estrogenu a gestagenu. HST se podává tabletami s ústním podáním, speciálními náplastmi, injekcemi, vaginálními krémy, kožními gely i nosními spreji nebo podkožními implantáty. Pokud jde o podání tabletami, má to své nevýhody, zejména kvůli tomu, že celodenní dávka hormonů v tabletě projde ve vysoké koncentraci (a navíc najednou) játry. To má za následek ovlivnění tvorby bílkovin zodpovědných za srážení krve. Uživatelky hormonů jich tvoří více, a proto jsou vystaveny vyššímu riziku tvorby krevních sraženin. Z tohoto hlediska jsou lepší náplasti, které dodávají hormony přímo do krve bez průchodu játry. Gely se roztírají po těle, užívá se i nosní sprej. Záleží hodně na tom, co které ženě vyhovuje a na co by mohla být alergická.

Jaká vyšetření je nutné před nasazením terapie absolvovat?

Jde o gynekologické vyšetření, jehož součástí jsou vyšetření stěru z děložního čípku, ultrazvukové vyšetření dělohy a vaječníků a mamografické vyšetření prsu – to lze absolvovat v rámci pravidelného preventivního vyšetření jednou za dva roky. Lékař měří tlak, z laboratorního vyšetření krve ho zajímají cholesterol a triacylglyceridy v krvi, může doporučit i denzitometrické měření hustoty kostní tkáně.

Další užitečné dotazy najdete v únorovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6144438:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...