Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Matka dostala infekci z menstruačního kalíšku: Přišla o obě nohy!

Autor: shp - 
23. ledna 2020
06:21

Trojnásobná matka Sandrine Graneauová (36) ze západní Francie se namísto vložek nebo tampónu rozhodla pro alternativní hygienickou pomůcku. Použití menstruačního kalíšku však hořce litovala. V těle jí propukl toxický šok, v jehož následku se přirozená bakterie z vaginy začala šířit jejím krevním oběhem.

Zdravotní sestřička začala mít nejdřív menší bolesti břicha. Ty se ale brzy zhoršily a zanedlouho se staly naprosto nesnesitelnými. Poté, co Sandrine raketově vylétl krevní tlak, spěchala do nemocnice. Tam ji zdrtila diagnóza.

Slova Sandrine

Nejsou to bakterie, které jsou tak nebezpečné, je to poškození, které způsobují orgánům. Toxin se mi rozšířil do ledvin, plic a jater,“ řekla Sandrine francouzskému listu Le Parisien. Infekce se pak rozšířila do rukou a nohou.

Aby ženě neselhaly orgány, rozhodli se jí lékaři amputovat obě nohy a většinu prstů na rukách. Zásah do jejího těla byl radikální, ale pokud by ho doktoři neprovedli, znamenalo by to pro Sandrine téměř jistou smrt.

Znovu se učí chodit

Nyní se po devíti měsících od chirurgického zákroku učí Francouzka opět chodit za pomocí protéz a rehabilitace. Toxický šok je relativně vzácný, ale pokud k němu dojde, často při něm hrozí i smrt.

List Daily Mail uvedl, že ve Velké Británií je evidováno kolem 40 případů ročně. Ve Spojených státech je to číslo podstatně horší. Jde o 3 až 12 tisíc případů. Odborníci upozorňují na to, že je při používání kalíšku zapotřebí dodržovat hygienu.

Nedostatečné informace o kalíšku

Sama Sandrine přiznala, že na balení zakoupené hygienické pomůcky nebylo dostatečně jasně uvedeno, jak s ní zacházet. Chyběly prý i zásadní údaje včetně toho, jak dlouho může být maximálně nošen v pochvě a kdy se má čistit.

makmark ( 24. ledna 2020 08:05 )

Ani ho nemusela opakovaně umývat, stačilo každý den vyhodit a použít nový. Ten kus silikonu z Činy má výrobní hodnotu 1 korunu, ale v Cesku se prodává v luxusním balení za lidových 600. Tak tu vzácnost vařte a opakovaně užívejte celý rok. To se vyplatí. Jako používat jedno zubní paratko nebo zubní nit po celý rok, stačí vyvarit..

jdi-se-bodnout ( 23. ledna 2020 10:52 )

Kalíšek se jistě má vymývat častěji, než jednou ročně.

snehulak ( 23. ledna 2020 10:39 )

V USA by na tom, že výrobce do letáku nenapsal informaci o omývání a hygieně při používání, vydělala miliony. U nás a možná asi i ve Francii se předpokládá, že ženy o hygieně mají alespoň základní znalosti.

pajato73 ( 23. ledna 2020 10:24 )

uz sam fakt, ze se ten kalisek musi co par hodin vyprazdnovat a umyvat, rika vse. Jak proboho to ma fungovat? Kde je na zachode primo v te same mistnosti umyvadlo??? Jinak s tim prece nevylezu v ruce z kabinky... a jeste se spustenyma kalhotama nebo co???

villon ( 23. ledna 2020 08:54 )

Měla píchat i bez toho, jsou chlapy co je to za ruda rajcuje, oplodnění nehrozí a mohla mýt obě nohy. Takhle nevim nevim kdo ji to bude dělat. Nohy jsou u ženský sakra důležitý inštrumenty.

Zobrazit celou diskusi