Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zvrat v kauze Kuciak: Údajný vrah bude mít vlastní proces!

Autor: ČTK - 
22. ledna 2020
15:41

Slovenský soud v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky patrně rozdělí proces na dvě části. Samostatné líčení plánuje s jedním ze čtyř obžalovaných, Miroslavem Marčekem, jenž se minulý týden u soudu přiznal, že dvojici v únoru 2018 zastřelil. Oznámila to ve středu předsedkyně senátu Ružena Sabová. Soud uznal zákonnost získané komunikace z mobilního telefonu jednoho z obžalovaných, které také znovu vyslýchal.

Bývalý voják Marček je v nejsledovanějším procesu v novodobých slovenských dějinách jediným ze čtveřice obžalovaných, který vinu přiznal. Kromě toho řekl, že před čtyřmi lety zastřelil podnikatele Petera Molnára; tato vražda je součástí procesu v Kuciakově případu.

„Soud zamýšlí vyloučit k samostatnému řízení obžalovaného Marčeka," uvedla Sabová.

Ještě loni uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu zprostředkovatel Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó, který přistoupil na trest vězení 15 let. Andruskó ve stávajícím procesu vypovídal jako svědek.

Kuciakovu vraždu si podle obžaloby objednal podnikatel Marian Kočner jako pomstu za to, že investigativní reportér poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Objednávku reportérovy vraždy podle prokuratury Kočnerova známá a další obžalovaná Alena Zs. předala Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Sz., jenž spolupracoval se svým bratrancem Marčekem. Kočner, Alena Zs. i Tomáš Sz. svou vinu za vraždu před soudem odmítli.

Ve středu dopoledne soud přistoupil k opětovným výslechům obžalovaných. Tomáš Sz. vypovídat odmítl, a soud proto přečetl jeho výpověď během policejního vyšetřování. Obžalovaný dříve například tvrdil, že objednávka nebyla na vraždu, ale na zbití novináře. Marček v reakci označil verzi svého bratrance za lež a ještě minulý týden také řekl, že Tomáš Sz. byl při vraždě Kuciaka a Kušnírové jeho řidičem.

Alena Zs. zase nařkla ze lži Andruskóa, který dříve u soudu řekl, že Kuciakovu vraždu zprostředkoval mezi Alenou Zs. a Tomášem Sz. na Kočnerův pokyn. Obžalovaná pak využila právo neodpovídat na dotazy soudu či prokurátora. Alena Zs. je v jiném případu spolu s dalšími podezřelá v případu vraždy někdejšího primátora jihoslovenského města Hurbanovo Lászlóa Basternáka před deseti lety.

Předsedkyně senátu rovněž oznámila, že soud považuje za zákonný důkaz zajištěnou komunikaci z Kočnerova mobilního telefonu. Podle uniknutých přepisů, které dříve zveřejnila slovenská média, Kočner například často komunikoval s Alenou Zs. a krátce před Kuciakovou vraždou jí poslal zprávu, ve které byla číslice 50, dále symbol smrtky a anglické slovo "soon" (brzy).

Podle médií Kočner den po Kuciakově vraždě vybral ze svého účtu v bance 50 tisíc eur (1,25 milionu korun), což byla součást odměny za vraždu.

Kočnerovu komunikaci již dříve jiný senát Specializovaného trestního soudu připustil jako důkaz v líčení, ve kterém podnikatel čelí spolu s exministrem hospodářství Pavolem Ruskem obžalobě z padělání směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,7 miliardy korun).

Z komunikace vyplynula podezření na korupci ve slovenské justici a po jejím zveřejnění bylo mimo službu postaveno několik soudců.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání