Z mléčné banky, jež v ÚPMD funguje od roku 1991, dostávají cenné mateřské mléko novorozenci, kteří ho nemají z různých důvodů dostatek od své vlastní maminky, primárně ale pomáhá nedonošeným či nemocným miminkům na jednotce intenzivní péče. „V současné době máme na celkem šesti novorozeneckých oddělení dohromady 90 miminek. Nedonošených je přibližně polovina z nich, právě pro ty je teď mléko nejvíc potřeba,“ řekla Blesk.cz vedoucí oddělení fyziologických novorozenců v ÚPMD, lékařka Marcela Křížová.

V tamní mléčné bance, jedné z pěti, jež v republice fungují, ho průměrně zpracovávají 250 litrů měsíčně. Ta ale teď vyhlásila stav nouze, zbývá v ní už jen posledních pár lahviček. „Mléčná banka se v současné době potýká s akutním nedostatkem mateřského mléka,“ uvedli zástupci ÚPMD na sociálních sítích a připojili prosbu, aby se přihlásily kojící maminky, které mají mléka dostatek a mohly by se tak stát dárkyněmi. „Mateřské mléko má výhodnější složení než to umělé, má totiž protilátky a další důležité komponenty, které umělému mléku chybí a které jsou pro čerstvě narozené děti stěžejní,“ vysvětluje Křížová.

Dárkyněmi se podle lékařky mohou stát kojící maminky, které zvládnou denně odstříkat alespoň o 300 ml mléka víc, než jejich miminko spotřebuje. Musí být v dobrém zdravotním stavu, nesmí užívat žádné léky, drogy ani alkohol a ani kouřit. Před darováním musí také v Podolí podstoupit vstupní prohlídku. Dárkyněmi se mohou stát ženy, jejichž dítě není starší než půl roku. „Když je miminko už starší, složení mateřského mléka neodpovídá potřebám novorozenců,“ vysvětluje lékařka.

„Odměnou Vám bude nejen dobrý pocit za pomoc nedonošeným dětem, ale také 250 Kč za 1 litr této vzácné tekutiny,“ uvádí ÚPMD. Maminka pak mléko doma pravidelně odstříkává do sterilních lahví, které v porodnici vyfasuje, zamrazuje ho a jedenkrát týdně ho pak sama dopravuje do Podolí. Porodnice uvažuje i o tom, že by v budoucnu mléko od dárkyň po Praze svážela. „Dřív jsme takovou službu měli, kvůli nízkému zájmu jsme ji pak ale zrušili. Pokud by o ni nicméně zájem byl, uvažovali bychom o jejím znovuzavedení,“ dodala Křížová.

Fotogalerie
6 fotografií