Václav B. se hájil, že jistě nešlo o tolik zbraní, a navíc je považoval za dostatečně upravené, aby se z nich nedalo střílet. Jenže soud poukázal na to, že v tom případě neměl důvod je nakupovat pod různými identitami a nechat si je posílat na cizí adresy.

„Musel si být vědom svého protiprávního jednání,“ řekl soudce Přemysl Špicar. Tříletý trest ještě doplnila pokuta 200 tisíc korun. Když ji obžalovaný neuhradí, odsedí si navrch ještě pět měsíců. Na pět let má také zákaz prodeje zbraní a všechny, které u něj policie našla, propadnou státu. Rozsudek není pravomocný.

Chtěli je sběratelé?

Zbraně ze Slovenska měl Václav B., který před 12 lety organizoval v Plzni pochody radikálních extremistů, přeprodávat neznámému Ukrajinci. „Tvrdil, že jsou pro sběratele,“ hájil se obžalovaný. Po bývalém spolužákovi měl žádat, aby mu zbraně zprovoznil. To prý nebyl žádný velký problém.

Mohly znovu střílet

„Podle staré slovenské úpravy byl v hlavni akorát čep a závěrová a spoušťová mechanika byly funkční. Uvedení do střelbyschopného stavu bylo jednoduché,“ uvedl svědek. I u něj policisté několik zbraní našli. Tvrdil, že patří právě Václavu B.

Jeho věrohodnost se snažila obhajoba zpochybnit. „Je u něj přítomna paranoidní porucha osobnosti, navíc je u něj přítomen syndrom závislosti na alkoholu. To vede k fabulacím až bludům,“ uvedli znalci. Verdikt soudu není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

VIDEO: Václav B. u Krajského soudu v Plzni.