Hrozivě tragický požár ve Vejprtech na Chomutovsku, při němž v neděli zahynulo osm lidí, rozhýbal i Prahu. Magistrát teď nechá prověřit požární bezpečnost ve všech svých pobytových sociálních zařízeních. 

„Hned v neděli jsem požádala pražského ředitele odboru sociálních věcí, aby v pondělí zajistil u všech pobytových služeb zřizovaných hlavním městem kontrolu připravenosti na urgentní situace a zmapoval bezpečnost a technické zajištění objektů,“ uvedla Johnová. Souhrnnou zprávu chce mít do konce týdne. V zařízeních, kde nebyla v posledním půl roce provedena cvičná evakuace, by měla být naplánována v nejbližších měsících. Radní dodala, že spolu se zástupci Ústeckého kraje chce otázku bezpečnosti pobytových zařízení otevřít na jednání Asociace krajů.

Pražský magistrát provozuje 13 domovů pro seniory a 15 zařízení pro osoby se zdravotním postižením, z nichž mnohé se nacházejí mimo Prahu. I metropole má přitom z poslední doby zkušenost s podobnou tragédií - loni v listopadu při požáru domu s pečovatelskou službou na Černém Mostě uhořela zhruba pětatřicetiletá žena.

Z velkých domovů do malých bytů?

Podle Johnové je klíčové sociální služby změnit na systémové úrovni. „Bezpečnost je dalším důvodem, proč je nutné služby decentralizovat do malých komunitních zařízení,“ uvedla. Ve velkých zařízeních je podle ní mnohem náročnější zajistit bezpečnost a je téměř nemožné najít pro ně dostatek kvalitních zaměstnanců. „Proto usilujeme především o to, abychom klientům velkých pražských domovů, kteří o to budou stát, umožnili žít v malých domech a bytech,“ shrnula.

Speciální požárně-bezpečnostní řešení

Pro objekty zdravotnických a sociálních zařízení s osobami se sníženou schopností pohybu platí podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky speciální požárně-bezpečnostní řešení. Budovy musí být dnes vybaveny čidly napojenými na ústřednu elektrické požární signalizace se stálou obsluhou. Následné udržování v provozuschopném stavu je povinností zřizovatele zařízení. Zaměstnanci sociálních zařízení se účastní pravidelných školeních a nácviků evakuace, protože právě jejich pomoc a znalost prostředí je při případném požáru stěžejní. Evakuace osob se zdravotními omezeními nebo s mentálním postižením je totiž velmi náročná.

Podle ředitelky Sociálních služeb Praha 9 Michaely Žáčkové se evakuace cvičí několikrát do roka, lidé s postižením se jich ale většinou neúčastní. „Při protipožárním cvičení jsou velmi zmatení a bývá to příčinou zhoršení jejich zdravotního stavu,“ zdůvodnila Žáčková.

V případě zdravotnických a sociálních objektů zkolaudovaných podle starších předpisů, kde není elektrická požární signalizace, doporučují hasiči umístit autonomní hlásiče kouře. Ty dokážou detekovat kouř a upozornit na nebezpečí výrazným zvukovým signálem.

Hlásiči je vybaven třeba Domov seniorů Novovysočanská, který provozuje městská část Praha 9. Budova byla zkolaudována v době, kdy nebylo třeba stavbu vybavit požárními čidly či evakuačním výtahem. K zamezení rizik hlásiče nainstalovali a výtahy budou mít po rekonstrukci záložní zdroj.

Ve Vejprtech začalo v neděli hořet před pátou hodinou ranní ve společenské místnosti, odkud se požár rozšířil do dalších dvou pokojů. Zemřelo osm klientů domova, záchranáři po požáru ošetřili 30 lidí, většinu z nich zdravotníci propustili z nemocnic ještě v neděli. V nemocnicích zůstávají čtyři lidé, stav jednoho muže je stále kritický. Město dnes zahájilo veřejnou sbírku na rekonstrukci objektu a pomoc klientům domova. Ohledně příčiny požáru se hasiči ani policisté zatím nevyjádřili.

Fotogalerie
12 fotografií