Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krásu a radost vystřídal šok. Výborný po smrti Kubery vzpomínal na Markétu (†45)

Autor: kal, simao - 
20. ledna 2020
16:20

Lidovecký šéf Marek Výborný odpočítává dny do konce mandátu předsedy, už v sobotu se dozví jméno svého nástupce. A zatímco ještě o víkendu se radoval z plesu v Brně, kam vyvedl i své dcery Amálku a Míšu, v pondělí už měl zas důvod ke smutku. Úmrtí šéfa Senátu Jaroslava Kubery (†72) mu totiž připomnělo bolest ve vlastní rodině. Stejně náhle, jako odešel Kubera, Výbornému zemřela i žena Markéta (†45). Máma jeho tří dětí.

„Včerejší (sobotní, pozn. red.) ples v Brně (50. lidový brněnský a letos zároveň i celostátní) si budu dlouho pamatovat. Byl krásný, přátelský, s úžasnými hudebníky a bohatou tombolou, prostě lidový a veselý,“ zmiňoval Výborný na facebooku v neděli.

„A doprovod mi dělaly tyhle dvě krásné slečny – naše dcery Amálka s Míšou. Krásná tečka za mým končícím angažmá coby předsedy. Všem chci moc poděkovat nejen za organizaci, ale především za skvělou atmosféru. Cením si, že jsme jedna velká lidovecká rodina,“ dodal zvesela Výborný a vysvětlil, že kosmonaut a Měsíc jsou na fotkách proto, že první lidovecký bál byl v Brně ve stejný rok jako člověk na Měsíci.

V sobotu – ještě před plesem – byl Výborný také hostem kongresu ODS. Na něm se setkal i s Jaroslavem Kuberou, který v pondělí náhle zemřel. „Pro mě ta zpráva byla obrovským šokem i lidsky a osobně,“ uvedl Výborný v ČT a k dění na kongresu dodal: „Jaroslav Kubera ke mně běžel a hurónským smíchem volal: ‚Ahoj.‘ Vyjadřoval mi i osobní podporu jako končícímu předsedovi KDU-ČSL.“

Video  V sobotu na kongresu ODS, v neděli zemřel: Poslední projev Jaroslava Kubery (†72).  - ODS, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Jaroslava Kuberu si budu pamatovat jako člověka-politika, který hájil normální svět,“ podotkl Výborný, podle kterého šéf Senátu patřil k „autentickým politikům“ na české scéně. Na Kuberovu adresu ještě zmínil: „Určitě nebyl na kordy se současným prezidentem Milošem Zemanem, ale v okamžiku, kdy měl jako předseda Senátu hájit klíčovou roli Senátu coby pojistky právního státu a demokracie v ČR, tak to Jaroslav Kubera dělal – naposledy teď v tom novoročním poselství – naprosto jasně, srozumitelně, věcně a krátce,“ pochválil ho.

Kubera pohledem Výborného: Co říkal, to žil a dělal

Výborný v ČT také vzpomněl vlastní rodinnou tragédii. „Já také, když jsem byl postaven před situaci, se kterou jsem nepočítal, tak jsem říkal: ‚My i lidovci musíme být uvěřitelní.‘ V situaci, kdy mi náhle zemřela manželka, tak jsem říkal: Rodič je víc než předseda strany. A Jaroslav Kubera byl v tomto úplně stejný. On to, co říkal, tak také žil a dělal,“ podotkl šéf lidovců.

Video  Hamáček o smrti Kubery: Jako blesk z čirého nebe  - Blesk: Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Markéta Výborná zemřela loni na podzim na skrytou vrozenou vadu srdce. V jejím případě se podle jejího muže do poslední chvíle nijak předem neprojevovala a byla neléčitelná. „Bohužel by jí nepomohl ani okamžitý zásah lékaře (pro znalé ze zprávy pardubické nemocnice: pravostranné srdeční selhání při arytmogenní kardiomyopatii),“ vysvětlil Výborný.

Video se připravuje ...
Další videa