Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt Kubery vyděsila kolegy. Veselý šéf Senátu bude chybět Zemanovi, Babišovi i Klausovi

  • Autor: blv/čtk - 
    20. 1. 2020
    20:20

    Odešel férový, veselý člověk, který si na nic nehrál, shodují se politici.  Náhlá smrt předsedy Senátu Jaroslava Kubery pro ně byla šok. „Považoval jsem ho za svého přítele,“ vzkázal prezident Miloš Zeman. Exprezident Václav Klaus si politickou scénu bez něj ani nedokáže představit. Premiér Andrej Babiš (ANO) se chce spojit s rodinou, aby se vyjádřila k možnosti státního pohřbu. 

    Zpráva o úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery se prohnala českou politickou scénou v pondělí jako smršť. I přes odlišnost stran a názorů se politici shodli: Jaroslav Kubera nám bude chybět. Jak jeho náhlý odchod okomentoval prezident, premiér a další čeští politici, se podívejte na dalších stránkách.

  • 1.Zeman: Považoval jsem ho za přítele

    „Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji,“ uvedl prezident republiky Miloš Zeman prostřednictvím twitteru svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

    Prezident Miloše Zeman se na Pražském hradě zdraví s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. Prezident Miloše Zeman se na Pražském hradě zdraví s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. | Blesk

  • 2.Babiš: Byl neskutečně vtipný, je to šok

    Premiér Andrej Babiš (ANO) před novináři v budově Úřadu vlády uvedl: „Je to šokující.“

    Na Kuberu se ještě v neděli večer díval v televizi. „Je to člověk, kterého jsem měl rád, my jsme měli dobrý vztah, my jsme si rozuměli, byl neskutečně vtipný a je to obrovský šok. A s jeho příchodem do pozice předsedy Senátu ten Senát dostal úplně jinou dynamiku. I ty vztahy na úrovni těch čtyřech nejvyšších představitelů byly velice dobré. Proto jsem úplně v šoku, co se stalo,“ prohlásil.

    Lidsky si s Kuberou premiér velice dobře rozuměl, měl s ním i neoficiální kontakty. Označil Kuberu za výborného společníka. „My samozřejmě budeme respektovat vůli rodiny. Je to o rodině, jak si to bude přát. Podle toho potom to vláda projedná,“ dodal ohledně možného státního pohřbu Babiš.

    Na Pražském hradě se konala další schůzka k zahraniční politice. Účastnili se jí prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda vlády Andrej Babiš (ANO). (22.5 2019) Na Pražském hradě se konala další schůzka k zahraniční politice. Účastnili se jí prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda vlády Andrej Babiš (ANO). (22.5 2019) | reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

  • 3.Fiala: Všem nám bude chybět

    „S velkým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery. Je to neuvěřitelné, ještě v sobotu jsme spolu mluvili na našem Kongresu, kde byl plný aktivity a nápadů. Jaroslav Kubera byl výraznou osobností nejen ODS, ale celé české politiky,“ truchlí i šéf ODS Petr Fiala.

    A smutně dodal: „Byl velkým obhájcem svobody a zdravého rozumu a především slušný a poctivý člověk. Je mi to velmi líto, mé myšlenky jsou s jeho rodinou a blízkými. Jaroslav nám všem bude chybět.“

    Ve štábu ODS probíhaly po vyhraných volbách oslavy - Kubera, Nwelati a Fiala (všichni vlevo) si připíjejí. Ve štábu ODS probíhaly po vyhraných volbách oslavy - Kubera, Nwelati a Fiala (všichni vlevo) si připíjejí. | Blesk:Michal Protivansky/CNC

  • 4.Klaus: Na nic si nehrál

    Bývalý prezident a předseda ODS Václav Klaus označil Kuberu za stálici české politické scény. „Už si ji bez něho ani nedovedu představit. Byl netuctovým politikem, byl svůj, říkal nahlas názory své, a ne názory někoho jiného. A proto ho lidi – jak v Teplicích, kde pětkrát primátoroval, tak v celé České republice – měli rádi,“ uvedl Klaus. „Nepodléhal žádným politickým módám, a proto byl vždy autentický. Na nic si nehrál. Bude nám v české politice chybět,“ dodal.

    Zemřel Jaroslav Kubera. Předsedovi Senátu a členovi ODS bylo 72 let. (20. 1. 2020) Zemřel Jaroslav Kubera. Předsedovi Senátu a členovi ODS bylo 72 let. (20. 1. 2020) | Blesk:Jakub Poláček

  • 5.Hamáček: Byl to poctivý chlap

    Lítost nad odchodem jednoho z nejvyšších ústavních činitelů vyjádřili i další politici. „S Jardou Kuberou jsem v mnohém nesouhlasil, ale byl to autentický politik, poctivý chlap i skvělý a vtipný společník,“ napsal ČTK vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček, který zároveň na twitteru vyjádřil soustrast rodině.

    Jaroslav Kubera jako principál v Prodané nevěstě Jaroslav Kubera jako principál v Prodané nevěstě | Blesk:PETR_NOVOTNY

  • 6.Vondráček: Nevím o nikom, kdo by ho neměl rád

    „Jsem v šoku. Nedokážu to ani okomentovat. Ještě ve čtvrtek jsme byli spolu, přátelsky si povídali a navzájem se dobírali,“ napsal ČTK předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Kubera podle něho výborně reprezentoval horní komoru. „Nevím o nikom, kdo by ho neměl rád. Bude nám všem chybět. Bez ohledu na politickou příslušnost,“ uvedl Vondráček.

    Prezident Miloš Zeman spolu s kancléřem Vratislavem Mynářem na Pražském hradě přijali šéfa Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) a předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO; 14. 1. 2020). Prezident Miloš Zeman spolu s kancléřem Vratislavem Mynářem na Pražském hradě přijali šéfa Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) a předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO; 14. 1. 2020). | Twitter / Jiří Ovčáček

  • 7.Zaorálek: Energický s veselými nápady

    „My jsme spolu začínali kdysi v Občanském hnutí, tehdy jsme velmi dobře spolupracovali. Měli jsme velmi blízké názory. Už tehdy byl veselý, energický a s veselými nápady. Takže jsem litoval, když jsme se rozešli (politicky, pozn. red.). Ani potom si však nepamatuji, že bychom se nějak střetli,“ řekl před jednáním vlády ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Dozvěděl jsem se to před několika hodinami. Člověk vůbec nechápe, jak se to mohlo stát. Já ani nevím, jak je to možné a co se stalo. Je to ohromující zpráva, která mě šokovala,“ dodal.

    Předseda Senátu Jaroslav Kubera se nechal na novoroční projev ostříhat a těsně před svým vystoupením si dopřál také tradiční cigaretu. (1. 1. 2020) Předseda Senátu Jaroslav Kubera se nechal na novoroční projev ostříhat a těsně před svým vystoupením si dopřál také tradiční cigaretu. (1. 1. 2020) | ČTK, Michaela Říhová

  • 8.Výborný u Kubery zmínil i manželku

    „Jaroslav Kubera určitě nebyl na kordy se současným prezidentem Milošem Zemanem, ale v okamžiku, kdy měl jako předseda Senátu hájit klíčovou roli Senátu coby pojistky právního státu a demokracie v ČR, tak to Jaroslav Kubera dělal – naposledy teď v tom novoročním poselství – naprosto jasně, srozumitelně, věcně a krátce,“ chválí Kuberu předseda KDU-ČSL Marek Výborný. I on s ním v některých věcech nesouhlasil, přesto jej respektoval.

    Výborný v ČT také vzpomněl vlastní rodinnou tragédii. „Já také, když jsem byl postaven před situaci, se kterou jsem nepočítal, tak jsem říkal: My i lidovci musíme být uvěřitelní. V situaci, kdy mi náhle zemřela manželka, tak jsem říkal: Rodič je víc než předseda strany. A Jaroslav Kubera byl v tomto úplně stejný. On to, co říkal, tak také žil a dělal,“ podotkl šéf lidovců.

    Zemřel Jaroslav Kubera, předsedovi Senátu bylo 72 let. Šlo o náhlou příhodu. Zemřel Jaroslav Kubera, předsedovi Senátu bylo 72 let. Šlo o náhlou příhodu. | Blesk
  • 9.Schillerová: Jaroušku, bude to tady bez tebe smutnější

    „Ač jsme byli v některých tématech političtí oponenti a v hlubším souznění nás dělily rozdílné politické postoje, naše vztahy byly vždy plné vřelosti, úcty a respektu. Vzpomínat na něj budu především jako na člověka s pevnými názory a neutuchajícím smyslem pro humor, kterým dokázal odlehčit i tu nejvypjatější situaci,“ prohlásila vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO).

Video se připravuje ...
Další videa