Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech Jaroslav prý na Havaji pobodal bytnou, postřílel policisty a pak požárem zničil 7 domů

Aktualizováno -
20. ledna 2020
21:39
Autor: ČTK, VaB - 
20. ledna 2020
11:53

Muž původem z Česka podle tamních médií zastřelil v Honolulu na Havaji dva policisty! Předtím ještě stihl pobodat svou bytnou. Jeho další osud není znám, policie si myslí, že je po smrti. Předtím měl ještě založit požár, který zachvátil několik domů. 

Muž původem z Česka pobodal v neděli na Havaji bytnou a zastřelil dva zasahující policisty. Dům, ve kterém se incident stal, následně zachvátil požár, který se rozšířil do sousedství. Podle policejní šéfky Susan Ballardové zůstal útočník spolu se dvěma zatím neidentifikovanými ženami v domě a vyšetřovatelé předpokládají, že v plamenech zemřel. 

Motivem mohl být spor o vystěhování

Muž, kterého policie znala kvůli problematickému chování a neshodám se sousedy, opakovaně čelil žalobám. Majitelka domu Lois Cainová nedávno podala u soudu žádost o vystěhování muže, kterého místní média označují jako šedesátníka Jaroslava "Jerryho" H.

Muž v domě žil zadarmo výměnou za práce, které vykonával, vyplynulo ze soudních dokumentů. V neděli očividně spor vyvrcholil a podle souseda žena utrpěla bodná zranění na noze. Její zdravotní stav není známý. Dva policisty, kteří na místě zasahovali, Jaroslav H. zastřelil. Policie po činu uvedla, že povolení držet zbraň neměl.

Kde sehnal útočnou pušku?

Muž se následně podle televize KITV zabarikádoval v domě, který zachvátil požár. Podle televize útok s požárem souvisí. Oheň se rychle rozšířil, neboť hasiči kvůli obavám z další střelby nemohli hasit. 

Podle AP bylo zničeno sedm domů a další poškodil požár a dým. Šéfka policie v Honolulu Susan Ballardová konstatovala, že hledání případných těl a sběr důkazů na místě tragédie potrvá několik dní.

Podle televize ABC použil Jaroslav zbraň typu AR-15. Šlo tedy o útočnou pušku. Policie si myslí, že je útočník po smrti. Nemohou to ale kvůli požáru potvrdit.  

Sousedé označují muže českého původu za podivína, ze kterého šel strach, a za psychicky narušeného člověka. Právník Jonathan Burge, který ho od roku 2015 ve sporech zastupoval, Jaroslava H. popsal jako svéráznou osobnost s problémy. Dodal, že o jeho násilnických sklonech nevěděl, mohlo je však podle něj rozpoutat to, že Jaroslav H. věřil tomu, že ho sleduje vláda a odposlouchává mu telefon.

Majitelka domu Lois Cainová Jaroslava H. v minulosti při jeho sporech se sousedy podporovala, uvedl Burge. Nyní ale chtěla, aby se odstěhoval, protože se chtěla vrátit na Havaj a do domu se sama nastěhovat. Jejich vztahy se rovněž zhoršily kvůli tomu, že Jaroslavu H. uhynul pes a Cainová mu nechtěla dovolit pořídit si nového, dodal právník.

Soudy, kde Jaroslav H. využíval českého tlumočníka, muži v minulosti uložily několik zákazů přibližovat se k lidem, se kterými měl spory. V nejbližších dnech ho čekalo slyšení kvůli zneužívání krizové záchranářské linky.

salto ( 21. ledna 2020 09:28 )

Smůla. TOP 09 přišla o dalšího voliče ze zahraničí

krapotkin ( 20. ledna 2020 13:36 )

No jo, poctivá česká důkladnost.

Jarabak ( 20. ledna 2020 13:01 )

Co znamená "dobodal"? To znamená ubodal?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání