Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pes zakousl filmovou hvězdu s rozjetou kariérou: Pokuta 15 tisíc za slepici

Pes zakousl filmovou hvězdu s rozjetou kariérou: Pokuta 15 tisíc za slepici
 (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
17. ledna 2020
19:10

Proslavila se výkony ve filmech, její život v roce 2017 ale skončil tragicky v psím chřtánu. Německá slepice Sieglinde měla cenu více než čtyř desítek běžných nosnic. Vyplývá to podle agentury DPA z pátečního rozsudku soudu v porýnském městě Kleve, který majitelce kura přiřknul odškodné 615 eur (15 500 korun). Ty musí ženě vyplatit vlastník psa, který před lety tragicky ukončil slibnou hereckou kariéru Sieglinde. Nevšední spor německá média zaujal, například deník Süddeutche Zeitung článek uvedl titulkem Spravedlnost pro Sieglinde.

Majitelka slepice před soudem prohlásila, že Sieglinde nebyla žádnou obyčejnou nosnicí, nýbrž filmovou hvězdou známou mimo jiné z dramatu Wir sind doch Schwestern (Jsme přece sestry). Jako odškodné proto žádala 4000 eur (100 tisíc korun). Soud nižší instance původně stanovil odškodné 307,5 euro (7750 korun), neboť spoluodpovědnost připsal i ženě za to, že nechala slepici volně pobíhat po dvoře.

Zemský soud v pátek sice odpovědnost majitelky odmítl, ale žádanou částku 4000 euro označil za přehnanou; odškodné nicméně oproti původnímu verdiktu zdvojnásobil.

Soud: Před kamery nemůže kdejaká slepice

Vlastník psa se během procesu snažil zpochybnit, že zakousnuté zvíře byla skutečně slepice Sieglinde. Posudek ale prokázal, že psí zuby skutečně ukončily Sieglindin život.

Soud při určování odškodného připustil, že najít náhradu za Sieglinde může být složité, protože před kamery nemůže předstoupit kdejaká slepice. O vyplašené a poskakující kusy totiž nikdo nestojí, neboť se cení klidná povaha. A tu Sieglinde očividně měla, neboť v jedné scéně, kdy na ni najíždělo auto, setrvala bez hnutí. Podle majitelky filmaři za takové výkony rádi zaplatí v eurech i trojmístnou částku, v přepočtu tedy tisíce korun.

Trauma majitelky vs. příkrost majitele psa

Na červnový den roku 2017, který se pro Sieglinde stal posledním, má její majitelka traumatické vzpomínky. Čistila tehdy na své zemědělské usedlosti chlév, zatímco Sieglinde na dvoře v poklidu zobala. Náhle ale přiběhl pes, který slepici zakousl a ještě s ní nějakou dobu v tlamě pobíhal kolem.

Majitel psa jako omluvu nabídl deset euro se slovy, že to byla jen slepice. Žena tvrdí, že ji to pobouřilo a že propadla v pláč.

Zobrazit celou diskusi