Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Elitní kriminalista radil Pirátům a kandidoval za ně. Policie ho vyhodila

Elitní policista Jan Šmíd pracuje pro Piráty.
 (Autor: www.mmdecin.cz)
Aktualizováno -
17. ledna 2020
12:00
Autor: ČTK - 
17. ledna 2020
11:30

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) propustila ze služby policistu za to, že vykonával činnost ve prospěch politické strany. ČTK o tom dnes informoval mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Kriminalista Jan Šmíd podle dřívějších informací médií pomáhal opozičním Pirátům s legislativou. Vedoucí pirátského týmu pro vnitro a bezpečnost a poslanec Lukáš Kolářík ČTK napsal, že podle něj a právních expertů nebyl porušen zákon. S rozhodnutím a jeho odůvodněním se chce seznámit, po analýze případně zváží právní kroky.

Ibehej uvedl, že ředitel NCOZ Jiří Mazánek vydal rozhodnutí o propuštění ve čtvrtek. „Více informací k této věci poskytovat nebudeme,“ dodal mluvčí.

Řízení o propuštění Šmída ze služby zahájil Mazánek loni v červnu. Policejní prezident Jan Švejdar už předtím řekl, že taková spolupráce je nepřípustná.

„Podle mě a našich právních expertů nedošlo k porušení zákona. To, co proběhlo v médiích, že se pan Šmíd zúčastnil jako host jednání našeho resortního týmu vnitro a bezpečnost, nemůže být důvod pro pozbytí způsobilosti práce policisty. To tvrdí i nová metodika ministerstva vnitra, která byla na moji žádost zpracována,“ sdělil ČTK Kolářík.

Je běžnou praxí, že se policisté potkávají s představiteli politických stran a konzultují legislativu. Budu se chtít s tímto rozhodnutím seznámit, zejména s jeho odůvodněním a po jeho analýze případně zvážím možné právní kroky,“ dodal.

Na spolupráci Šmída s Piráty v květnu upozornil deník Právo. Za tuto opoziční stranu byl také policista, který se zabýval finanční kriminalitou, v říjnu 2018 zvolen jako nestraník do děčínského zastupitelstva. Detektiv později prohlásil, že se již v politice nebude jakkoliv angažovat.

Okolnosti Šmídovy pomoci Pirátům řešil také bezpečnostní výbor Sněmovny. Působení Šmída u pirátské strany kriticky hodnotili zejména členové výboru za ANO, ODS a SPD. Naopak zástupce Pirátů Lukáš Kolářík zdůrazňoval, že Šmíd byl v pirátském týmu pro vnitro a bezpečnost jen jako host a konzultoval novelu ohledně úpravy vedlejších přivýdělků příslušníku bezpečnostních sborů.

Evka4 ( 20. ledna 2020 12:47 )

Prej elitní kriminalista . Ten na ulici nestrávil ani den, ví ***, co je práce poctivýho policisty. Chcípák, co by nikdy neudělal fyzický testy. U Policie neměl co dělat. Navíc podvraťák, co kuje pikle s Piráty. Že ho vykopli-včera bylo pozdě.

hejhej ( 18. ledna 2020 08:48 )

karambol:
Důchodci odváděli daně , na důchod mají nárok. Poslanci daně neodvádějí, měli by držet huby. Piráti jsou odporná pakáž, stačí se podívat na jejich odredovaného, potetovaného předsedu, feťáka, který vypadá na 70 let (díky fetu).

karambol ( 17. ledna 2020 20:37 )

zrzavý křivák jako pytel hoven zrzavý jelito živnostník Minář opravdu pěkná pakáž!!

marmat ( 17. ledna 2020 17:01 )

Rozhodně jim "skouknul" i všechna ta udání...a že jich nebylo málo
To se z něj asi hodně "kouřilo"

marmat ( 17. ledna 2020 16:57 )

Pokud něco přimalujeme a přioblíkneme,
tak by to mohl být za pár let Mikuláš Minář-
jako živej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa