Aktivace „hubnoucího genu.“

Trenérka Camila Goodisová tvrdí, že se Adélina dieta zaměřuje se na rostlinné potraviny, které pomáhají potlačovat chuť k jídlu a aktivují „hubnoucí gen.“

Takovými potravinami  jsou například kapusta nebo pohanka.  Za rychlý úbytek váhy proto může poděkovat výraznému snížení denního příjmu kalorií. „Určitě trochu sportuje, ale myslím si, že z 90% za to vděčí dietě,“ nechala se slyšet brazilská cvičitelka pro magazín The Sun. Adele samotnou prý na pocení v tělocvičně moc neužije, maximálně se věnuje pilates.

Je to dobrá dieta vedoucí k rychlému úbytku váhy. První týden je nejintenzivnější, to se pijí jenom zeleninové džusy a smí se pozřít pouze 1000 kalorií,“ popisuje Goodisová.

Druhá fáze trvá čtyři dny a zahrnuje maximální denní příjem 1500 kcal. V druhé fázi můžete zkonzumovat dvě zeleninové štávy a dvě Sirtfood jídla. Následuje udržovací režim, který by měl trvat čtrnáct dnů a obsahovat tři Sirtfood jídla, jeden zeleninový džus a jednu či dvě Sirtfood svačiny denně. Autoři sirtuinové diety slibují, že díky tomuto dietnímu programu zhubnete v průměru tři kilogramy týdně.

Expertka: Dieta je nebezpečná!

Popsaný přísný režim vyděsil známou výživovou specialistku Margit Slimákovou, podle které je daná dieta zcela jistě nebezpečná.  „Určitě to není metoda, kterou bych komukoliv doporučila pro zdravé tělo a zdravou hmotnost. Jedná se o drastické omezení kalorií a výběru potravin. Už po pár dnech na omezeném příjmu energie organismus sníží svůj výdej - tedy začne energií šetřit. Hubnoucí bude za nějakou dobu unavenější a hladový a hlavně jeho tělo metabolicky méně aktivní. Omezený příjem potravin současně přináší i riziko omezeného příjmu živin a z dlouhodobého hlediska riziko výživového deficitu,“ vysvětlila Slimáková.

Je to vtipné, říká

Ta se také pousmála nad teorií o hubnoucím genu. „Pohanka a kapusta jsou sice bezva potraviny a ráda je doporučím jako součásti zdravého jídelníčku, ale stavět na nich stravu dlouhodobě nelze a tvrzení o tom, že by měly aktivovat nějaký hubnoucí gen je vtipné,“ směje se výživová expertka.  

Kapusta to nezachrání...

Podle Margit Slimákové existuje několik studií, které potvrzuji, že mezi obézními a hubenými mohou být určité genetické rozdílnosti a je pár zmínek o tzv. hubnoucím genu, ale obezita je zcela jistě multifaktoriální problém a jejím základem naše chování - strava a pohyb, dále prostředí, výchova, zdraví - stav střevního mikrobiomu. „Určitě nemáme studii, která by potvrzovala, že třeba pohanka nebo kapusta ovlivňují geny nebo expresi genů u člověka a jednoznačně samy o sobě zajišťují štíhlost,“ vysvětluje Slimáková.

Drastické omezení kalorií je podle expertky navíc prvním krokem k dobře známému jojo efektu, kdy nepřirozenou stravou tělo krátkodobě sníží hmotnost, ale po nějaké době opět navýší a často i nad tu původní. „ S každou další nepřirozenou dietou se redukce a navýšení hmotnosti opakuje  a takto hubnoucí klient jenom neustále střídá diety a je čím dál zoufalejší a tlustší,“ uzavírá Slimáková.

Cajthamlová přemýšlí nad anorexií

Hubnoucí režim slavné Adele překvapil i lékařku Kateřinu Cajthamlovou známou z televizních pořadů Jste to, co jíte a DoktorKA. „Těžko se podívat na její dietu, když se uvádí jen celkem nic neříkající údaj, že má 1000 kalorií a zelený džus. Jen Adele a čert ví, z čeho ten zelený juice je (je rozdíl, kdyby byl ze špenátu, zeleného ječmene, kiwi nebo z mořských řas) a složení těch 1000 kcal (tedy cca 4200kJ) z hlediska bílkovin, sacharidů, tuků taky neznáme, ba ani dobu, za kterou zhubla těch šílených téměř 45 kg,“ soudí Cajthamlová, podle které zpěvaččina strava nestačí ani malému dítěti.

„Chudák robustní Adele se na stravě, která nestačí ani tříletému batoleti, možná odvodnila, odtučnila, možná ztratila část aktivní hmoty, nevím. Ani nevím, zda se jí nevyvinula porucha příjmu potravy (anorexie), čemuž odpovídá hladovění a cvičení. Je otázka, zda Adéle tahle hubenost, kdy jí zjevně spadla prsa, přibyly četné vrásky a vylézají kosti, vydrží,“ dodává doktorka Kateřina.

VIDEO: „Mírná nadváha může být i výhoda,“ říká obezitolog. Která dieta vám rozhodně nepomůže?

Video
Video se připravuje ...

„Mírná nadváha může být i výhoda,“ říká obezitolog. Která dieta vám rozhodně nepomůže? Markéta Volfová, Lukáš Červený