Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš zuří kvůli zakázce na dálniční známky za 400 milionů. Obejde si e-shopy

Aktualizováno -
17. ledna 2020
16:45
Autor: ČTK, for - 
17. ledna 2020
11:27

Výběr dodavatele e-shopu, aplikace a dalších IT částí připravovaného systému elektronických dálničních známek byla zorganizována a vypsána tak, že by měla být zrušena. Novinářům to v pátek řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) tvrdí, že zakázku nezruší. Bude se Státním fondem dopravní infrastruktury hledat cesty pro její zlevnění, uvedl po schůzce s premiérem. Jenže Babiš přišel s tím, že se chce kvůli zakázce setkat se zástupci velkých e-shopů. Mezi ty největší patří v Česku Alza.cz a Mall.cz.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), který má systém elektronických dálničních známek na starosti, v úterý oznámil, že IT části vybuduje společnost Asseco Central Europe. Ta bude systém i následně čtyři roky provozovat. Celkem by společnost měla od státu dostat přibližně 401 milionů korun.

Zakázka přitom byla vedena v utajovaném režimu a nebyla pro ni vyhlášena klasická veřejná soutěž. Opoziční poslanci kritizovali cenu i způsob výběru dodavatele. Ministerstvo dopravy výběr hájilo, postup byl dle úřadu podle zákona a cena zahrnuje celý IT systém. Systém elektronických vinět začne fungovat od příštího roku, nahradí dosavadní papírové kupony.

„O všech takových IT zakázkách musí příště vědět celá vláda, včetně zmocněnce pro digitalizaci, schválit ji a využít maximálně všech synergií. A to mluvím i o institucích, kterým doteď takové zakázky vláda schvalovat podle zákona nemusela,“ napsal premiér ČTK.

Maskot největšího českého e-shopu a premiér Andrej Babiš (ANO) v koláži o drahém internetovém prodeji elektronických dálničních známek Maskot největšího českého e-shopu a premiér Andrej Babiš (ANO) v koláži o drahém internetovém prodeji elektronických dálničních známek | Reprofoto YouTube a Úřad vlády ČR

Babiš: Zrušil bych to, s Kremlíkem si píšu

„Celé od počátku je to špatně, mně se to hrubě nelíbí a bude se o tom jednat. Myslím, že to bylo tak zorganizované a vypsané, že by to mělo být zrušeno,“ řekl Babiš.

Podle premiéra je absurdní, že vláda řeší „haléřové záležitosti“ a podobnou zakázku nikoli. Na SFDI i Kremlíka je podle svých slov značně naštvaný.

„Stále si s ním píšu, mluvím a chci to řešit. Když je takhle důležitá zakázka, kde máme inkaso šest miliard za dálniční známky, lidem jsme slíbili, že to bude elektronicky, tak si to měl proboha někdo pohlídat, aby to fungovalo,“ uvedl předseda vlády. Kremlík při dopolední návštěvě plavební komory Hořín na Mělnicku na dotaz ČTK řekl, že se s Babišem musí o věci pobavit. „Nedokážu teď na to zareagovat,“ řekl.

Babiš má na Kremlíka sérii dotazů

„Musí mi to zdůvodnit. Podle zákona tam máme nějaké lhůty. Mě bude zajímat, proč to tak bylo vypsáno, jak to bylo vypsáno, proč to nebylo najednou, protože tam má být ještě nějaká zakázka z hlediska prodejních míst. A proč jsme do toho nezapojili nějaké e-shopy, možná maloobchod a tak dále,“ řekl dále Babiš k plánovanému jednání s Kremlíkem.

Ekonomický deník v pátek uvedl, že právě druhá zakázka na zajištění prodejních míst na elektronické dálniční známky, kterou vypsal SFDI, by podle zadávací dokumentace měla stát 477 milionů bez DPH na pět let, v případě prodloužení o dalších pět let pak 926 milionů korun.

JABE ( 17. ledna 2020 20:23 )

podle mě dostali podřízení na ministerstvu dopravy befel to prostě vyřešit

blacka ( 17. ledna 2020 20:21 )

kdo chce psa bít ....

PetrHolajda ( 17. ledna 2020 20:21 )

ten projekt je naprosté specifikum, zahraniční reference jsou dobrý směr, ale těžko funční kuchařka, je lehké do toho střílet

masam ( 17. ledna 2020 20:19 )

Kremlík byl na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, to je od dopravy dost daleko

blacka ( 17. ledna 2020 20:16 )

Tento resort je vyšší dívčí, pro právníka i s jeho nadstandardním nasazením může být nad jeho síly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa