Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ryanovi (13) zemřel táta při katastrofě v Íránu. „Nemůžu uvěřit, že je pryč,“ smutní

Autor: Darina Jíchová - 
17. ledna 2020
12:26

Třináctiletý Ryan Púrdžám tento týden vystoupil na ottawské univerzitě Carleton University, chlapec promluvil při vzpomínkové akci věnované obětem leteckého neštěstí u Teheránu. Mezi 176 oběťmi byl také Ryanův otec Mansúr. „Nevzpomínám si na jedinou chvíli mého života, kdy by můj otec Mansúr Púrdžám byl negativní. Takový nebyl ani přes všechny těžkosti, kterými si prošel. Nemůžu uvěřit, že je pryč,“ řekl Ryan před stovkami shromážděných. Zprávu přinesla stanice CNN.

Púrdžám se ve středu 7. ledna vracel z návštěvy Íránu do kanadské Ottawy, kde na něj čekal jeho syn. Cestoval přes Kyjev, kam ho měl dopravit Boeing ukrajinských aerolinek Ukraine International Airlines. Letadlo ale omylem sestřelila raketa íránských revolučních gard. K tragédii došlo jen pár hodin poté, co Írán provedl odvetný útok za americký úder, při kterém byl zabit íránský generál Kásem Solejmání.

Leteckou havárii nepřežil nikdo ze 176 lidí na palubě, mezi cestujícími bylo 82 Íránců a 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 9 Švédů, 4 Afghánci, 4 Britové a 3 Němci. Většina cestujících, 138 osob, mířilo stejně jako Mansúr do Kanady. Biolog a dentista, absolvent univerzity Carleton University po sobě zanechal truchlící kolegy, přátele, rodinu a hlavně syna Ryana.

„Otec byl úžasný.“

„Žádné dítě by nemělo muset pronášet takovou řeč,“ shodli se lidé, kteří si na pietě poslechli Ryana. Na vzpomínkové akci se sešlo více než 200 lidí. „Mám pocit, že se mi to všechno jen zdá,“ otevřel teenager svou řeč. „Zůstaly mi po něm jen jeho životní lekce. Na rozdíl ode mě zůstával pozitivní za každé situace, ať už se mu dařilo nebo ne. O špatných věcech mluvit nechtěl, a kdyby tady stál místo mě, nemluvil by o nich a já taky nebudu,“ chlapec se odmlčel.

Zatímco Ryan sbíral síly, aby mohl pokračovat, jeho posluchači měli slzy v očích. „Když se podívám do davu, který se tu sešel, vidím otcovu rodinu, jeho přátele, lidi, se kterými si tady budoval vztahy celá desetiletí. Poskytuje mi to značnou útěchu, to, že jsou tady, aby si připomněli otce. Jsou tu také blízcí Farída. Všichni jsme tady, abychom si připomněli jejich úžasné životy,“ Ryan zmínil i Farída Arasteha, doktoranda univerzity, který rovněž při katastrofě zemřel.

„Můj otec a Faríd se dotkli každého z nás, je to úžasné,“ navázal teenager. „Kdybych ho měl popsat jedním slovem, řekl bych: silný. Můj otec si v životě procházel jednou tragédií za druhou, čelil překážkám, dělal chyby, byl silný, všemu se stavil čelem a nakonec to překonal. Byl úžasný,“ prohlásil Ryan.

Známí: Syna miloval nade vše

„Stojím tady před vámi týden po té strašlivé tragédii a nevěřím, že se to stalo,“ na konci projevu se Ryanovi zlomil hlas a přemohl ho pláč. „Mám pocit, že je to sen, že sním… Vím ale, že kdybych snil, kdybych měl takovou noční můru, otec by mě probudil a řekl, že to bude v pořádku… a ono bude líp…,“ zakončil svou řeč a poděkoval všem, kteří na pietu přišli.

„Mansúr byl skvělý muž, kolega a věrný přítel. Byl pozitivní, na jeho tváři nikdy nechyběl úsměv, svého syna Ryana miloval nade všechno. Bůh mu žehnej i jeho rodině. Bude nám chybět, nikdy na něj nezapomeneme,“ sdělila tisku Púrdžámova bývalá kolegyně Jo-Ann Jonesová.

Parodontax ( 17. ledna 2020 13:42 )

No to by člověk neřekl....

Zobrazit celou diskusi