Jana trpí od narození svalovou myopatií, pomalým úbytkem svalové hmoty. Celý život je kvůli tomu na vozíku. „Měla jsem žít jen do 20 let. Jiná forma nemoci postupuje rychleji, u mě je pomalejší,“ popisuje žena.

Život jí ale uštědřil další kruté rány. Rodiče, kteří se o ni starali, zemřeli v roce 2016 během jediného týdne. „Už jsem se viděla někde v ústavu, ale ujal se mě můj nynější partner Petr (54), se kterým jsme si tehdy psali,“ popsala Jana šťastnou chvilku v životě. Přišla ale další pohroma.

Krádež za bílého dne

Jana získala od státu příspěvek na auto s úpravou pro invalidy. „Přítel už mě nemohl nosit, bolí mě už každý pohyb. Musela jsem zůstat na vozíku, do auta se na něm dalo vjet,“ vylíčila.

O auto ale počátkem ledna přišla. Gauneři ho ukradli 5. ledna mezi devátou ráno a pátou odpoledne z ulice SPC v Krnově.

Nehne se nikam

„Nemohu jezdit MHD, v autobuse jsem chytla chřipku, málem mě to stálo život. Mám strach jím jezdit. Bez auta teď ale nemohu k lékaři, na úřady, nikam,“ řekla žena, jež má kvůli své chorobě sníženou imunitu.

Jana pátrá s pomocí policie, sociálních sítí, všude, kde se dá. „Věřím, že se najde,“ doufá. Pomohlo by jí to dvojnásob – kromě znovuzískaného  spojení se světem by nemusela vracet státu část příspěvku na úpravu vozu….

Lidé, pomozte!

Policie po autu vyhlásila celostátní pátrání. „Jde o vůz Citroën Berlingo bílé barvy, roku výroby 2017, registrační značky 1TC 9598. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného vozu, lze kdykoli sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731, případně na bezplatnou linku 158,“ uvedl policista René Černohorský. Hodnota auta je 450 tisíc.

Byla to objednávka?

Janin přítel Petr Prokš přemítá, zda šli zloději po typu auta nebo po jeho přestavbě. „V našem okolí zmizela další tři berlinga. Je možné, že u našeho přišli zloději na speciální úpravy až po krádeži a nezajímají je. V takovém případě doufáme, že se auto najde,“ řekl. Dodal ale, že chmatáky mohla zajímat právě ona úprava a šlo okrádež na objednávku.

VIDEO: Tanec léčí! Žena je od dětství na vozíku, ani to jí ale nebrání v tom, aby byla hvězdou tanečního parketu.

Video
Video se připravuje ...

Tanec léčí! Žena je od dětství na vozíku, ani to jí ale nebrání v tom, aby byla hvězdou tanečního parketu  Lisbeth Trejo