Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemana na Barrandově nahradila „noční můra“. A Soukup je sluníčkář, rozkryl Novotný

Autor: simao - 
16. ledna 2020
19:40

Mediální magnát Jaromír Soukup tvrdí, že nepřevlékl kabát. Po rozchodu někdejšího boxera s Milošem Zemanem, za kterým mohla podle spekulací stát dokonce i fyzická potyčka s hradním poradcem Martinem Nejedlým, však Soukup otočil. A pustil se nebývale i do kritiky prezidenta. Jeho bývalého kolegu a nynějšího starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) to nepřekvapilo. „Je převlečený sluníčkář,“ tvrdí Novotný.

Rozhovory Jaromíra Soukupa s Milošem Zemanem, vysílané pod názvem Týden s prezidentem, zmizely ze čtvrtečních programů. Zůstaly Soukupovy Moje zprávy a Duel Jaromíra Soukupa, o svou lajkovou loď však televizní magnát a moderátor mnoha pořadů přišel.

Na Barrandově se však dějí i jiné, nečekané věci. Soukup, jehož oblíbenými hosty jsou třeba premiér Andrej Babiš i jeho věrní následovníci z ANO a především šéf opoziční SPD Tomio Okamura, se pustil do kritiky Zemana i Babiše. A to kvůli kauze vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové (ANO), navržené původně Zemanem na ombudsmanku, než na ni praskla spolupráce s totalitním katem, komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

Soukup „vyfoukl“ Zemana Mynářové

Rozchod se Zemanem však mediálního magnáta zabolel. Přiznal, že je mu to líto. Jaromír Soukup přitom nebyl první, kdo na Barrandově zpovídal prezidenta. Rozhovory převzal po dvojici Alex Mynářová - Petr Kolář. A to poměrně záhy.

„Mrzí mě, že po třech letech, kdy jsem dával Miloši Zemanovi prostor k prezentaci jeho názorů a myšlenek, se rozhodl naši spolupráci ukončit. Jeho rozhodnutí ale plně respektuji a jako ředitel televize se podle něj zařídím. Něco končí. Něco nového zase začne...,“ napsal Soukup na svém facebooku.

Týden s prezidentem na TV Barrandov je minulostí, Miloš Zeman dal Jaromírovi Soukupovi vale Týden s prezidentem na TV Barrandov je minulostí, Miloš Zeman dal Jaromírovi Soukupovi vale | Facebook Jaromíra Soukupa

Novotný: Soukup je magor. A obchodník

Se Soukupem na Barrandově nějaký čas spolupracoval i na sklonku loňského roku hojně propíraný starosta Řeporyjí a syn známého baviče Pavel Novotný (ODS). Ten nyní k Soukupovu rozchodu se Zemanem, náhlé kritice hlavy státu, a dokonce zmiňování Václava Havla, na twitteru poznamenal, že nejde o Soukupův nečekaný „přerod“.

„Byl jsem JS chvíli dost blízko. Věřte, nebo ne, je převlečenej sluníčkář. Je obchodník a magor, ale než by to hodil SPD nebo Andreji Babišovi, uřízne si ruku. S Hradem to má stejné. Takže překvapení nad jeho údajným ,obratem′ nesdílím,“ podotkl Novotný poté, co bylo jasné, že se Týden s prezidentem na obrazovce Barrandova již neobjeví.

„Jeho vztahy se Zemanem a Okamurou, to byl podle mě jen čistě ekonomický kalkul. Míra si to prostě vyhodnotil tak, že když se mu podaří oslovit tu část společnosti, kterou Zeman reprezentuje, může mu to přinést větší sledovanost televize a více peněz z reklamy,“ uvedl pro Seznam Zprávy aktivista John Bok, který se s tehdy mladíčkem Soukupem sešel v liberální a levicové Transnacionální radikální straně.

Šéf Barrandova a moderátor Jaromír Soukup v jednom ze svých pořadů Šéf Barrandova a moderátor Jaromír Soukup v jednom ze svých pořadů | Reprofoto TV Barrandov

Soukupova „rvačka“

Sám Soukup sice měl zájem vysílat ještě jeden díl 16. ledna, na Hrad poslal z Barrandova oficiální žádost, dočkal se však zamítavé odpovědi mluvčího a ředitele mediálního odboru na Hradě Jiřího Ovčáčka.Mluvčí mu sice poděkoval za spolupráci, zároveň však uvedl, že Soukupovy rozhovory se Zemanem se dostaly do fáze, kdy pořad „již vyčerpal svůj potenciál a nemůže tedy přinést nové impulsy“.

Záhy se však začalo spekulovat, co mohlo za rychlý konec pořadu. Expremiér Mirek Topolánek na twitteru uvedl, že došlo na fyzickou potyčku někdejšího boxera Soukupa se Zemanovým ekonomickým poradcem Martinem Nejedlým: „Potenciál byl vyčerpán po rvačce Nejedlý x Soukup v soukromém bytě RJ (Romana Janouška - pozn. red). Takže s Ovčáčkem mimořádně souhlasím.“

Mirek Topolánek tvrdil na twitteru: Za konec Zemana u Soukupa může rvačka. Soukupa s Nejedlým Mirek Topolánek tvrdil na twitteru: Za konec Zemana u Soukupa může rvačka. Soukupa s Nejedlým | Twitter

„Jsou chvíle, kdy slova skoro nestačí,“ uvedla Daniela Drtinová k rozvodu Zemana a Soukupa na Aktuálně.cz. „Na první pohled vypadá tohle rozhodnutí jako blesk z čistého nebe, ale tak tomu úplně není. Zároveň není úplně jisté, kdo komu vlastně říká sbohem (...) Ať je to, jak chce, čtvrteční večery už nikdy nebudou takové jako dřív,“ dodala a i ona upozornila na spekulace o zhoršeném vztahu moderátora Soukupa s prezidentovým okolím.

A hlavně pak s Nejedlým, se kterým je Soukup vzdáleným příbuzným. Soukup i Nejedlý fyzickou potyčku pro Seznam Zprávy svorně odmítli, Nejedlý to označil přímo za nesmysl. 

Jaromír Soukup a ekonomický poradce prezidenta Martin Nejedlý na Zemanově inauguraci v březnu 2018 Jaromír Soukup a ekonomický poradce prezidenta Martin Nejedlý na Zemanově inauguraci v březnu 2018 | ČTK / Ondřej Deml

Místo Zemana pád letadla

Týden s prezidentem však vystřídal ve čtvrtek 16. ledna v programu TV Barrandov dokument „Proč letadla padají (2)“ s popiskem „I zdánlivě klidný let se může během sekundy proměnit v noční můru.“

Televize Barrandov upozorňovala, že jde o „mimořádně zařazený dokument“. Lákal na něj i sám Soukup, který ale ve vysílání ani slůvkem nezmínil stažení pořadu Týden s prezidentem.

Rozlítil se však naopak znovu nad situací kolem vládní zmocněnkyně pro lidská práva Válkové. „Pro mě bude dnešní datum vždycky výjimečné, protože právě 16. ledna 1969 se na pražském Václavském náměstí poblíž budovy Národního muzea na protest upálil Jan Palach,“ uvedl Soukup ve čtvrtek v pořadu Moje zprávy.

Označil to za projev nesmírné odvahy vzít na sebe odpovědnost za ostatní, pak se ale dopálil. „Já věřím, že je dnes úkolem nás všech si připomenout jeho odkaz, odkaz Jana Palacha, protože je to jenom pár dní, co se nám někteří politici snažili namluvit, že na spolupráci se spoluvrahem Milady Horákové, prokurátorem Josefem Urválkem, není nic špatného. Že to už je dávno a že to tehdy takhle chodilo. A že paní Válková nevěděla, kdo to byl… To všechno můžu poslouchat, ale je to za hranou toho, co jsem ochoten přijmout, protože je to i sprostá urážka odkazu Jana Palacha,“ vzkazoval dle Novotného „sluníčkář“ Soukup, který předtím na sociálních sítích avizoval, že chtěl se Zemanem mluvit právě o Válkové.

Bok: Soukupovy mesianistické záchvaty

„Lidi se občas zblázní a on má jisté mesianistické záchvaty,“ uvedl o Soukupovi na Seznamu John Bok. Míní však, že Soukup není jen takový, jak se lidem v posledních letech moderování ukazoval (nejen) po boku Miloše Zemana v televizi.

„On jakožto náruživý boxer hodně podporuje mladé kluky, aby také boxovali a netoulali se po ulicích,” našel Bok pro Soukupa i dobré slovo. Došlo, či nedošlo mezi Soukupem a Zemanovým mužem na pěsti, nebo převážil mediální či obchodní zájem nad tradicí čtvrtečních barrandovských rozhovorů?

Jaromír Soukup se svým častým hostem: Tomiem Okamurou. Sám Soukup býval aktivním boxerem Jaromír Soukup se svým častým hostem: Tomiem Okamurou. Sám Soukup býval aktivním boxerem | Facebook Jaromíra Soukupa

Jak se Soukup omlouval Zemanovi

V minulosti to přitom lehce zaskřípalo - nikoli často - i mezi hradním věrným moderátorem Soukupem a samotným Zemanem. Ten však šéfa Barrandova označoval za svého přítele a byl mu loni i na oslavě padesátin. Sociální sítě však zaujala loni tato scénka, kdy se Soukup prezidentovi hluboce omlouval, ačkoli měl pravdu...

Soukup: „Protože vy jste v roce 1993 byl zvolen předsedou ČSSD a tehdy, pokud jsem si dobře našel ve starých novinách nebo internetových záznamech, měla sociální demokracie preference něco okolo 6 procent a...“

Zeman: „Spletl jste se o rok, bylo to v roce 1993.“

Soukup: „Já jsem říkal 93.“

Zeman: „Vy jste říkal 94.“

Soukup: „Tak to se omlouvám. To se omlouvám. A v roce 96 už ta strana měla preference 26 procent.“

„Zelený“ Soukup a rozchod s Bursíkem

Sám Soukup byl během své politické kariéry spojený především se Stranou zelených. Na pomoc si ho coby šéfa mediální agentury přitáhl Martin Bursík, Soukup to dotáhl až na náměstka ministryně školství Dany Kuchtové.

Jaromír Soukup s Martinem Bursíkem v zákulisí Otázek Václava Moravce 16. září 2007 Jaromír Soukup s Martinem Bursíkem v zákulisí Otázek Václava Moravce 16. září 2007 | ČTK / Michal Kamaryt

„Soukup, z vlastní firmy zvyklý na razantní způsob řízení, se okamžitě dostával z ministerskými úředníky do konfliktu,“ psal v září 2007 Týden. Do konfliktů se Soukup dostal nakonec i se svým dlouholetým známým Bursíkem, kterému v minulosti dělal asi 10 let daňového poradce, jak psal Týden, který upozorňoval, že se jejich vztahy ochladily „kvůli senátní kampani, respektive kvůli penězům“.

„Soukup počítal s tím, že ji pro Zelené bude dělat, ale Bursík si vybral někoho jiného,“ dodal časopis, který dnes spadá do Soukupovy mediální stáje. Soukup později podporoval Věci veřejné Víta Bárty, díru do české politiky ale udělat nedokázal.

A neúspěchem skončila i jeho snaha o založení vlastního hnutí - List Jaromíra Soukupa loni nesplnil zákonné náležitosti a zanikl. Soukupův politický odklon však byl patrný i během jeho padesátin. Mezi gratulanty vedle Zemana či Nejedlého nechyběli ani Tomio Okamura či Jaroslav Faltýnek (ANO) s přítelkyní Martinou.

muriQ ( 17. ledna 2020 13:09 )

Já se dívám pravidelně a pak to komentuji na diskusích.

obamovaprdeI ( 17. ledna 2020 10:25 )

.. a když si ho budeš honit levačkou, tak to bude jako od cizího

karambol ( 17. ledna 2020 08:50 )

pytel hoven Novotný knučí jako celé prohnilé ODS!!

krdassaneda ( 17. ledna 2020 06:25 )

Copak já, ale tobě toho do hlavy moc nenalezlo a teď to okecáváš, kvokající kukačko.

krdassaneda ( 17. ledna 2020 06:21 )

Jen si pokecej se svým, trapná Burešova hydro.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa