Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lvice (†14) přišla o partnera, po dvou týdnech „spáchala sebevraždu“. ZOO smutní

Autor: sova - 
15. ledna 2020
21:03

Chicagští zoologové museli eutanazovat samici lva afrického, která se zřítila z výšky ve výběhu a při pádu utrpěla mnohačetná poranění. Stalo se tak jen dva týdny poté, co vedení zoo usmrtilo jejího samčího partnera, který trpěl zdravotními komplikacemi způsobenými jeho pokročilým věkem. Informuje o tom stanice ABC News.

Obě události se odehrály v chicagské Brookfield Zoo. Úmrtí samice Isis pracovníci zařízení oznámili v úterý. Ještě ráno kolem deváté hodiny byla při zběžné prohlídce v pořádku, krátce nato však byli zoologové přivoláni k výběhu 14leté samice z důvodu jejího pádu z téměř pětimetrové výšky.

Veterináři u lvice okamžitě provedli nezbytné zdravotní zákroky, její zranění však byla natolik vážná a bolestivá, že jí zvěrolékaři museli z humánních důvodů provést eutanazii. Žádní svědci pádu Isis nepřihlíželi, proto je její jednání alespoň prozatím nepochopitelnou záhadou.

Pár spal v těsné blízkosti s tlapkami přes sebe

Incident se odehrál necelé dva týdny poté, co se vedení zoo rozhodlo nadobro uspat jejího partnera, samce jménem Zenda. Ten trpěl bolestmi spojenými s jeho stářím. Lev měl problémy stát a nemohl už ani pořádně chodit. Odborníci z oboru veterinární geriatrie tak 2. ledna dali svolení k jeho eutanazii.

Isis a Zenda byli součástí Brookfield Zoo od roku 2008. Úřady tvrdí, že pár měl spolu velmi blízký vztah, a dokonce spal v těsné blízkosti s packami přes druhého. To u afrických lvů rozhodně není standardní chování.

„Byla to majestátní zvířata s velmi silným poutem jeden ke druhému. Personál zoologické zahrady je zarmoucen ztrátou těchto dvou charismatických a nádherných zvířat,“ uvedl Bill Zeigler z vedení zoo.

Tatra ( 15. ledna 2020 22:00 )

"Eutanazovat" to je český výraz!

hejpockej ( 15. ledna 2020 21:46 )

taky na tebe dojde, neboj, a kdyz uz mas v hlave hovna, tak radsi mlc

krdassaneda ( 15. ledna 2020 21:25 )

Ještě že se nezastřelila nebo neoběsila.

Zobrazit celou diskusi