Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masový odstřel korábů pouště: V Austrálii zlikvidovali 5 tisíc velbloudů!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: DH - 
15. ledna 2020
19:51

Více než pět tisícovek divokých velbloudů odstřelili lovci v Austrálii poté, co se zvířata kvůli suchu začala přesouvat k důležitým vodním zdrojům a potravinám pro domorodé obyvatele. Oznámily to tamní úřady.

Konec lovu, který byl vyhlášen přesně před týdnem, oznámil médiím generální ředitel dotčeného teritoria Richard King. Potvrdil, že se lovcům podařilo zastřelit asi poloviční počet zvířat, než se očekávalo.

Velbloudi původně na kontinentu nežili, do Austrálie se dostali až společně s osadníky ve 40. letech 19. století. Za šedesát let bylo z Indie přivezeno zhruba 20.000 velbloudů. Přistěhovalci je používali při průzkumu vnitrozemí a před stavbou železničních tratí i k přepravě zboží. Sudokopytníci se v suchém podnebí vnitrozemské Austrálie bez přirozeného nepřítele rychle rozmnožovali a dnes jsou považováni za škůdce, který znečišťuje vodní zdroje a ničí původní flóru a faunu.

I proto se úřady uchýlily ke krajnímu řešení. Velbloudy stříleli lovci z helikoptér. „Jako správci země se musíme vypořádat se škodnou takovým způsobem, abychom uchránili cenné zásoby vody, které dávají život našim dětem i starším lidem a především původní fauně a flóře,“ řekl King s tím, že velbloudi v prérii často hynuli a jejich těla začala vodu kontaminovat.

Rok 2019 byl pro Austrálii nejteplejším a nejsušším rokem v historii měření. Země momentálně bojuje proti požárům, které zabily téměř tři desítky lidí a které zasáhly více než 10,3 milionu hektarů porostu. Plamenům podle vědců z univerzity v Sydney patrně padla za oběť až miliarda savců, ptáků a plazů.

nemocna ( 15. ledna 2020 22:29 )

Australští zabijáci bezcitní a bezohlední, myslí jen na sebe ostatní musí zemřít? to nemohli řešit dříve a ne až ted když je takový problém? chudáci zvířata to odnesly a tolik tisíců, další tisíce zvířat uhynuly, uhořely požárem kvůli lidem, že vypalovali suchou trávu na pozemcích nerozum v tom horku a suchu, že začalo hořet ve velkém, sami se evakuovali a zvířata nechali v ohradách na pospas ohni, za živa uhořely při snažení překonat ohrazení, takový lidé si nezaslouží ani korunu pomoci! byla to krásná země se spoustou vegetace a různých nádherných zvířat které jinde nežijí, nezachranovali je až po ohni sbírali popálená umírající trpící zvířata, na žádnou sbírku Australanům nedám ani korunu

ladybug ( 15. ledna 2020 21:02 )

Co takhle kočky? Ty jsou taky přemnožené.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání