To je síla! Zákazníci, kteří se v jednom z řeznictví v centru Prahy čas od času stavili pro šunku nebo pořádný kus flákoty k nedělnímu obědu, neměli ani tušení, jaké tajemství provozovna ve skutečnosti skrývá. Když se totiž za posledním z nich zaklaply dveře, začal „noční provoz“. 

Z krabic a přepravek pečlivě omotaných potravinářskou fólií, které stály uložené v horním regálu v zadní části obchodu, muž se ženou vybalili baňky, zkumavky a další nářadí i potřebné chemikálie a rozjeli lukrativnější kšeft – pustili se do vaření pervitinu. „Na jeden var dokázali vyrobit více než dvacet gramů drogy,“ popsala policejní mluvčí Lucie Drábková.

Nádobíčko si pořídili v pražské prodejně s laboratorní technikou. Prekurzory, tedy chemické sloučeniny potřebné k výrobě, muž (30) nakupoval přes internet. „Například látku zvanou pseudoefedrin, která je součástí při výrobě pervitinu, objednal na mezinárodních internetových stránkách jako volně dostupnou. V České republice jsou léky obsahující pseudoefedrin převážně vázány na lékařský předpis,“ popsala Drábková.

Když bylo dovařeno, muž po sobě uklidil, aby ho neprozradil zápach z chemikálií. Všechno vrátil zpátky do krabic, které omotal fólií a uložil do regálu. 

Do řeznictví po upozornění policie vtrhla také státní veterinární správa. „Její pracovníci okamžitě zakázali další provoz, přikázali zničení masa kontaminovaného chemickými výpary a nařídili dekontaminaci provozovny,“ dodala Drábková. 30letý muž a 41letá žena pervitin v řeznictví vařili nejméně rok, kriminalisté je obvinili z výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Jsou stíháni na svobodě, hrozí jim až pětileté vězení.

Video
Video se připravuje ...

Muž a žena vařili v řeznictví v centru Prahy pervitin. Policie České republiky

Fotogalerie
8 fotografií