Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První dáma promluvila o odjezdu Kate do zahraničí. Naměkko byl i umělec

Autor: Sabina Dračková - 
15. ledna 2020
16:40

První dáma Ivana Zemanová zahájila výstavu v budově ministerstva práce a sociálních věcí. Kromě setkání s ministryní Janou Maláčovou (ČSSD) také ve středu přiznala, že se blíží odjezd její dcery Kateřiny. Jak řekl prezident Miloš Zeman, Kateřina zamíří zpět do Anglie. Šéfka resortu i první dáma spolu obdivovaly nejen obrazy, ale hlavně příběh, který se za nimi skrývá. Jsou na nich totiž i tváře mentálně postižených, vernisáž dojala i autora maleb Ondřeje Kmoška.

„Já myslím, že teď odjede, ale bude se občas vracet,“ řekl v pořadu S prezidentem v Lánech Miloš Zeman. Dcera má podle něj již hotovou bakalářskou práci a teď ji čeká práce na získání titulu magistr, kvůli studiu pojede zpět do Anglie.

Kateřina Zemanová přijela domů už loni. Po tom, co si na ostrovech vydělávala jako barmanka, začala v Česku najednou plnit povinnosti první dcery. Reprezentativní funkci zastávala částečně Kateřina už před sedmi lety, když se aktivně účastnila prezidentské kampaně svého otce.

Kateřina, která přijela původně proto, aby svého otce přiměla se více starat o své zdraví, bude v dohledné době znovu odjíždět. Potvrdila to i první dáma. „Rozloučení bude jako vždycky, budu se samozřejmě těšit, až se zase vrátí, a doufám, že se vrátí brzy,“ řekla Blesk Zprávám Ivana Zemanová.

Zatím se Kateřina naplno zapojuje do akcí konaných na Hradě, zúčastnila se třeba předávání státních vyznamenání, jindy zase prováděla po sídle českých prezidentů školáky. V poslední době Kateřina Zemanová připravovala charitativní ples a spravovala hradní sociální sítě.

Video  Kateřina Zemanová promluvila o přípravách hradního plesu. Zpovídala ji manželka hradního kancléře  - Facebook/Pražský hrad - KPR
Video se připravuje ...

Kateřina Zemanová za svoji práci pro Hrad nedostávala žádné peníze. Na dotazy čtenářů, z čeho zde dcera prezidenta tedy žije, prezident odpověděl jasně: „Má milujícího otce a milující matku, abych tedy nebyl jenom jednostranný.“

Studium v zahraničí bylo tématem i u novoročního oběda, na který prezident pozval celou rodinu premiéra Andreje Babiše. Jeho dcera Vivien totiž v zahraničí studuje také.

Video  Babišův „trapas“ na novoročním obědě. Za Kateřinou Zemanovou přišel bez daru  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zemanová pochválila portréty postižených

O dceři Kateřině se první dáma zmínila na výstavě obrazů, kterou zaštiťovala. „Zaujala mě už samotná ta myšlenka,“ řekla Ivana Zemanová. Výstava je podle ní zajímavá a inspirativní.

Autor Ondřej Kmošek před dvaceti lety pracoval jako vychovatel v Ústavu sociální péče pro mentálně postiženou mládež v Rábech. Tam začal malovat portréty chovanců. Ačkoli se tak klientům centra hlavně dříve říkalo, Zemanová toto oslovení používat nechtěla. Raději je nazvala „přáteli“.

Video  První dáma Ivana Zemanová na výstavě obdivovala malby Ondřeje Kmoška. Namaloval mimo jiné portréty postižených lidí. Zmínila se i o odjezdu dcery Kateřiny.  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Po letech se do Domova pod Kuňkou, jak se centrum i pro osoby s různým stupněm mentální retardace nyní jmenuje, vrátil. Na svých obrazech zvěčnil i pracovníky centra a jeho prostředí. Starají se tam také o tělesně nebo mentálně postižené, kteří kvůli své nemoci nezvládají základní životní potřeby a nemají nikoho, kdo by jim pomohl.

„Ten portrét se mi moc líbil, protože to dělal s láskou a s citem,“ zavzpomínal s úsměvem Petr Hencl, jeden z těch, které Kmošek namaloval před rokem.

Video  Šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) přivítala na ministerstvu první dámu Ivanu Zemanovou. Společně zahájily výstavu obrazů.  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Když kurátorka výstavy připomínala Kmoškův životní příběh a vztah, který ke své tvorbě má, objevily se mu v očích slzy. „Mistr je takřka dojat. A to je dobře,“ okomentovala moment kurátorka Irena Válová.

Nad barevnými portréty se „rozplývala“ i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Tato skvostná díla ukazují na důležitost sociálních služeb, my jako ministerstvo máme za úkol jejich systém nastavit,“ naznačila Maláčová, proč jsou obrazy vystavené právě v budově jejího ministerstva. Úředníci na umění v budově reagovali různě. Některým se obrazy zdály depresivní, jiní je ale naopak vnímali jako oživení.

 

 

bullshit ( 15. ledna 2020 20:29 )

Nejmenuje se "Kate",nejmenuje se "Kate",nejmenuje se "Kate", pro ty méně chápavé novináře nejmenuje se "Kate". A že jich je požehnaně...

krdassaneda ( 15. ledna 2020 20:16 )

Ty nemít slovo troll, tak se ani nevys.ereš.

marmat ( 15. ledna 2020 20:02 )

Četli jste někdy od trollů NORMÁLNÍ příspěvek ???
Vyloučeno....
Čtěte níže. Závody marnosti.....
Jak je možné tolik ubohosti házet na papír a být na to dokonce namistrovanej ???

milan1959 ( 15. ledna 2020 18:34 )

Kate je co? To neznám.

juuuhele ( 15. ledna 2020 17:03 )

Kateřina je chytrá a slušná. Nedělá ze sebe bůhvíco, je sympatická, empatická a hezká. Rodiče mohou být na ni právem pyšní. Kačko, hodně úspěhů, at se ti v Anglii daří a vrat se, tady jsi doma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa