„Cílem je aby se park dále rozvíjel a podporoval start-upové, inovativní a hi-tech firmy,“ prohlásila primátorka Markéta Vaňková (ODS). Technologický park je firma, která v Brně pronajímá kanceláře o rozloze 60 000 m2 inovativním firmám a výzkumným institucím a existuje přes 20 let. Opozice nákup akcií městem zpochybňuje s poukazem, že „není jasné, k čemu vlastnictví takového majetku městem má sloužit“.

Opozice: Měli koupit raději vodu

Brněnský opoziční politik Robert Kotzian (Trikolóra) tvrdí, že Technologický park není infrastrukturní firma, ale firma zabývající se běžným podnikáním. „Výsledkem bude město o více než půlmiliardy chudší a nezíská přitom nic, co je pro jeho správu nezbytné. Namísto utrácení stovek milionů korun za nepotřebné akcie Technologického parku se měl magistrát raději zabývat možnostmi odkupu francouzského podílu v Brněnských vodárnách a kanalizacích. Pokud město potřebuje nějaké akcie, jsou to tyto. Voda je pro Brňany životně důležitá,“ shrnul někdejší náměstek primátora Kotzian pro Blesk.cz.

Kdo v Technologickém parku sídlí?

Pobočky nebo ředitelství zde mají technologické firmy jako například IBM, Red Hat, Zebra technologies, Y Soft, Velux, SAB Aerospace nebo Hewlett Packard Enterprise.

Co je Silicon Valley?

Říká se tak nejjižnější části oblasti San Francisca v Severní Kalifornii ve Spojených státech amerických. Za centrum je považováno San José. Sídlí tu nejmodernější firmy, které se zabývají zejména počítačovými technologiemi.

VIDEO: „Informatické“ myšlení 4 hodiny týdně. Expert popsal, jak se změní školní výuka v Česku.