Vysočanská radnice už dříve avizovala záměr k výstavbě nové mateřské a základní školy právě v těchto místech. Mnohem více než obytných jednotek se zde nicméně nachází sídla, prodejny a výrobny několika obchodních společností. „Například Crocodille vyrábějící bagety, ELVIA PRO obchod spotřební elektroniky, jsou tu skladovací a administrativní prostory,“ vypočítává mluvčí Prahy 9 Marie Kurková.

Rozhodne až magistrát

Radnice Prahy 9 proto na žádost developera, který zde pozemky vlastní – FINEP CZ, schválila změnu územního rozhodnutí, kterou následně podala na magistrát. Zároveň dala podnět k vypracování územní studie nezávislému architektovi, který bude jednat jak s městskou částí, s developerem, tak i se společností Crocodille Service, která je v transformaci území rovněž zainteresována.

Poslední slovo, zda a v jaké podobě se lokalita do budoucích let promění, bude mít až magistrát. Ačkoliv předložený návrh zastupitelstva Prahy 9 neobdržel v plné shodě jejích zastupitelů. „Toto území jako takové nesplňuje definice brownfieldu, jsou zde fungující výrobní společnosti. Svým rozhodnutím dalo zastupitelstvo bianco šek developerům, kteří se pak mohou vrhnout do výstavby,“ okomentoval záměr zastupitel Prahy 9 Martin Hrubčík z ANO. I jeho straničtí kolegové hlasovali proti.

Podkladová studie od architekta by mohla vzniknout do roka. Na rozhodnutí magistrátu si Praha 9 a developer budou muset nejspíš patrně počkat. „V současné době celý proces změny trvá od tří do deseti let,“ uvádí v tištěném radničním zpravodaji mluvčí městské části.

Nová vybavená čtvrť na přání

Podle starosty Jana Jarolíma (ODS) nemá dojít k tomu, před čím Martin Hrubčík varoval. Radnice Prahy 9 bude transformaci území po celou dobu procesu a na základě toho se má odrážet i výsledná podoba nové čtvrti.

Naší představou je, že kolem Poděbradské vznikne městská čtvrť s plnou občanskou vybaveností a zázemím,“ uvádí starosta. „Měly by zde vyrůst bytové domy, ale i administrativní prostory či prostory nerušící výroby, obchody a služby, školské zařízení, veřejné či zelené relaxační zóny. Naším cílem je, aby celá oblast podél Poděbradské od Freyovy ulice k Hloubětínu měla jednotnou výškovou hladinu.“