Do Žofínského paláce, kde se koná mimořádná schůze zastupitelstva Prahy 1, přišlo přibližně dvě stě lidí. Ve vydýchaném a přeplněném sále je od počátku jednání třeskutá nálada. Svědčí o tom i konflikt, který měl Jakub Michálek s jedním z mužů.

Pirát v ráži

Když procházel davem do předních míst, uviděl transparent, který se mu očividně nelíbil. Podle informací serveru Novinky.cz muž držel plakát s nápisem  „Stydíme se za tebe, Pavle“ a s logem Pirátů, ale sám členem této politické frakce není. „Je to zmanipulovaná kampaň,“ křičel Michálek na muže, když jej držel jeden ze svědků situace. Dav pak na Michálka volal zpátky: „Jdi, ty kašpare,“ nebo „Táhni, komunisto. Jdi se oběsit. To je jak v roce 1948. Neplač,“ vyslechl si podle Novinek.cz od občanů Michálek.

K celé peprné situaci se Michálek vrátil pro stejný server ještě později: „Určitě to není Pirát. Tohle jsou metody ruské dezinformační školy. Podobné dezinformace dělá ODS na facebooku. Ujišťuji vás, že se proti všem těmto mafiánským praktikám budeme bránit,“ dodal Michálek.

Nelegální zvolení?

Ještě do úterního večera vedla radnici Prahy 1 koalice Praha 1 Sobě s Piráty a Zelenou pro jedničku. Ty se poroučí do opozice, nahradila je koalice složená ze čtvrtého člena současného vedení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů) a dosud opozičních TOP 09, ANO a ODS. První místostarosta Petr Hejma (STAN) odchod z koalice odůvodnil názorovými neshodami a špatným fungováním úřadu pod vedením starosty Čižinského. Připojili se k němu Michal Caban z Iniciativy občanů a Petr Burgr za KDU-ČSL, čtvrtý člen My, co tady žijeme Martin Kotas z klubu vystoupil. Následně se ke klubu přidali tři zastupitelé za TOP 09. Klub společně se zastupiteli ODS a ANO nyní disponuje těsnou většinou ve 25členném zastupitelstvu, má celkem 13 členů. 

Podle místopředsedy kontrolního výboru Jana Hřebíčka (Piráti) se mimořádným zasedáním zastupitelstva bude zabývat soud: „Nebylo předem ohlášeno, že se bude hlasovat o nové radě. Může se tak stát, že sice bývalá rada bude legálně odvolaná, ale nová rada bude zvolená nelegálně a po rozhodnutí soudu městská část žádnou radu nebude mít,“ uvedl místopředseda Hřebíček podle iDnes.cz na zasedání zastupitelstva.