Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pod autobusem se propadla zem, šest lidí zemřelo. Mladík zachránil dítě, ženu už ne

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
14. ledna 2020
12:20

V čínském městě Si-ning se pod autobusem městské hromadné dopravy propadla cesta. Linka v pondělí odpoledne dorazila na jednu ze svých zastávek, autobus zastavil a po chvíli se pod ním začala otevírat zem, kam se popředu zhroutil. Následoval výbuch plynu, během incidentu zemřelo nejméně šest lidí, dalších 16 bylo zraněno. V poslední době došlo v Číně hned k několika podobným nehodám, uvedla stanice CNN.

Moment, kdy se pod autobusem propadla silnice, zachytily bezpečnostní kamery a chodci, kteří incidentu nevěřícně přihlíželi. Do díry se propadla nejen městská linka, ale i lidé čekající na zastávce nebo také lampa. Lidé si okamžitě začali pomáhat.

Video  Čínský autobus spadl do díry, nehoda má 6 obětí.  - Reuters
Video se připravuje ...

Mladík dostal do bezpečí dítě, které zůstalo na okraji, pak se vrátil pro ženu, která visela na kraji díry. Vytáhnout se ji nepodařilo, přišel totiž další propad a dvojice spadla dolů.

„Slyšel jsem, jak někdo volá o pomoc. Tak jsem se šel podívat, co se děje. Viděl jsem ženu, jak visí za okraj díry a mladíka, co ji zkoušel vytáhnout. Pak se začala hroutit zem a my jsme padali,“ popsal jeden ze svědků Sun Wan-chung, policista ve výslužbě.

Svědek: Byla to hrozná rána

„Ze stěn sršela voda, pak se ozval výbuch, byl to buď plyn, nebo elektrika. Rána to byla obrovská, prasklo celé potrubí a všude tekla voda,“ dodal Sun. Muž pomohl ven mladíkovi a dalšímu dítěti, sám utrpěl mnohočetné zlomeniny a zůstává hospitalizovaný v nemocnici.

Autobus zřejmě svým pádem poškodil plynovod, a proto došlo k výbuchu, ulice zahalil hustý kouř, následovalo několik menších výbuchů. Na místě pokračují záchranné akce, zatím byla nalezena těla šesti obětí, 10 lidí se pohřešuje, 16 osob bylo převezeno do nemocnice. Díra má rozlohu 80 metrů čtverečných.

Video  Moment, kdy se pod čínským autobusem propadla země.  - Reuters
Video se připravuje ...

Co způsobilo propad cesty?

Podobné nehody nejsou v Číně tak neobvyklé, naposledy se cesta propadla 1. prosince v Kantonu. Do díry tehdy zmizela dvě auta se třemi lidmi. K incidentu došlo nedaleko staveniště. 

Propady země, tzv. závrty, jsou přirozeným krasovým jevem, který většinou vzniká erozí nebo korozí. Nicméně v tomto případě se spíš jedná o narušení statiky půdy během stavby. Lidé viní vládu a kontraktory, že nedbají na bezpečnostní opatření.

offline ( 14. ledna 2020 14:41 )

Peklo dává jasně najevo, kde skončí celá tahle rudá říše pod vedením ÚV KSS Číny.

zlymikes ( 14. ledna 2020 12:45 )

to bylo v Číně a ne v Práglu? Že tam Hřib poslal své kamarády Piráty aby škodily.

Zobrazit celou diskusi