Spolupráce rodiny trvala od roku 2016. Tehdy si rodiče dospělé dcery řekli, že dostávají nějak málo peněz na sociálních dávkách z invalidního důchodu. Úřad přesvědčili, že jejich dcera je duševně nemocná.

„Následovaly téměř tři roky vytváření situací, které měly úředníky přesvědčit o potřebě neustálé péče o mladou ženu a neschopnosti jejího samostatného fungování v běžném životě,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Skřeky přesvědčily

Žena se před úředníky plazila po zemi nebo chodila po čtyřech, předstírala ztrátu orientace a do toho všeho vydávala všelijaké skřeky.

„Úřad na základě podkladů a vizuálního ověření onemocnění ženy dávky schválil,“ sdělila policistka. Během tří let získala s rodiči od sociálky 400 tisíc korun!

Když nepředstírala, kradla

Domnělá postižená ale byla ještě větší „kvítko“, než kdokoli tušil. Když nebyla sociálka v dosahu, proměnila se žena v lupičku! Kradla, kde se dalo.

„Ještě jako mladistvá řídila vozidlo bez příslušného oprávnění či pod záminkou rozměnění bankovky odcizila v bytě seniorky peníze. Má za sebou také úvěrový podvod,“ pokračovala Soňa Štětínská.

Konec představení

Sílící podezření, že žena je spíše dobrou herečkou než duševně nemocnou dcerou nebohých rodičů, přivedlo na scénu policii.

„Kriminalisté měli nelehký úkol, jejich činnost spočívala ve shromažďování a analýze rozsáhlých podkladů,“ dodala policistka Štětínská.

Nakonec získali dost podkladů k obvinění rodičů i jejich dcery z podvodu. Hrozí jim až pět let za mřížemi.

VIDEO: „Zneužívačů“ dávek je v Česku minimum. Šabatová: Boj se vede s nevinnými.