Video
Video se připravuje ...

Star Wars Jedi: Fallen Order trailer Electronic Arts

Více z kánonového příběhu videohry, která se odehrává pět let po Epizodě III a vydání rozkazu 66 nařizujícím klonovým vojákům vyhlazení Jediů, neprozradím. Je totiž jedním z jejích největších lákadel. Nemalou mírou se na tom podílí i obsazení. Tomu vévodí Cameron Monaghan (Joker ze seriálu Gotham) jako Cal Kestis. Skvělí jsou i Debra Wilson (Wolfenstein II: The New Colossus) a Daniel Roebuck (Uprchlík) jako jeho společníci Cere Junda a Greez Ditus.

Metroidvania s prvky Uncharted a Dark Souls

Star Wars Jedi: Fallen Order je akční adventurou se silnými prvky RPG, která má prvky Metroidvania podžánru. S novými schopnostmi se totiž vracíte do známých lokací a zpřístupňujete s nimi nové cesty. Často budete skákat přes propasti, lézt po skalách a houpat se na lanech jako v sérii Uncharted. Z té si hra propůjčuje i zpracování hlavolamů, na které v ní narazíte. Bojový systém je zase podobný tomu z RPG série Dark Souls proslulé svou vysokou obtížností.

Star Wars Jedi: Fallen Order pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Je zapotřebí blokovat, uskakovat, naučit se protivníkovi chvaty a útoky, používat Sílu a nedostat při tom všem křeče do rukou. Hra má 4 obtížnosti a už druhá nejlehčí vůbec lehká není. Zemřít můžete i při setkání se skupinou obyčejných Stormtrooperů. Od Dark Souls si hra vypůjčuje i tábořiště. Zde to jsou meditační místa, kde se hra ukládá, lze na nich vylepšit schopnosti a také se uzdravit, po čemž následuje respawn nepřátel.

Podíváte se na Kashyyyk i nové planety

Hra má mnohdy filmové pojetí a hodně hraje na efekt. Ke zdrojovému materiálu – kultovním Hvězdným válkám naštěstí přistupuje s citem. Fandové se budou tetelit blahem, až je Calovy cesty přivedou na roztodivné planety z univerza Star Wars, ať už půjde o úplně nové nebo staré známé jako Kashyyyk a Dathomir. Cestovat mezi nimi vám pomůže vesmírná loď Stinger Mantis. Na různých světech na vás čekají odlišné výzvy.

Star Wars Jedi: Fallen Order pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Jak už bylo řečeno, jsou to hlavolamy a souboje s nepřáteli, z nichž ty nejobtížnější jsou samozřejmě bossové. Při soubojích s nimi jsem i já měl mnohdy nervy na pochodu. Obtížnost je opravdová výzva. Kromě laserového meče, který si lze naštěstí upravovat včetně barvy nebo ho vybavit dvěma čepelemi, vám pomůže i Síla. Nepřátele lze zpomalit, odhodit nebo naopak přitáhnout. Tyto schopnosti lze použít i při řešení hlavolamů.

Silné RPG prvky

Pokud bude konflikt před vámi příliš obtížný, vždy lze spolehnout na RPG prvky. Prostě si střihnete pár desítek soubojů s řadovými protivníky a získáte potřebné zkušenosti, které pak na meditačních místech proměníte za nové schopnosti. Neocenitelným pomocníkem při hraní je rozkošný robůtek BD-1, který si v roztomilosti nezadá ani s těmi nejslavnějšími roboty ze Star Wars jako R2-D2 nebo BB-8. Pokud dochází život, ozdraví vás.

Star Wars Jedi: Fallen Order pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Dokáže taky hacknout a zpřístupnit spousty cest, obrátit imperiální sondy na svou stranu, skenovat prostředí nebo pomoci zrzavému Jediovi se zdoláváním lan a prohledáváním truhel. Najít můžete nová ponča pro Cala a skiny pro Stinger Mantis. Navíc zobrazuje mapu. BDho-1 jsem si zamiloval a momentálně patří k mým nejoblíbenějším postavám ze Star Wars. Vizuálně je na tom hra rozporuplně. Grafický styl je hodně povedený a hlavní postavy vypadají hodně k světu. 

Temná strana Síly přinesla bugy

Stejně jako planety, které navštívíte. Tedy většinou. Některé textury v prostředí moc detailní nejsou. Stejně jako modely pár vedlejších postav. Temná strana Síly se při hraní nakonec ukázala a zaškodila velkou porcí bugů a glitchů, které hra obsahuje. Propadání se texturami a zasekávání o ně je bohužel na denním pořádku. Stalo se mi také, že vypadl zvuk nebo dokonce spadla hra samotná. Ubíjející jsou také neskutečně dlouhé nahrávací časy. Trvají vážně příliš dlouho.

Fotogalerie
145 fotografií

Ve hře, kde se často umírá, to není nejšťastnější. Loading se navíc někdy spustí i při samotném hraní. A to je hotové peklo, když chcete postoupit dále a nekoukat se na zamrzlou obrazovku. Star Wars Jedi: Fallen Order je ale celkově hra, u níž převládá světlá strana Síly. Ve skutečnosti jde o nejlepší hru z prostředí Hvězdných válek za hodně dlouhou dobu. Je to poctivý titul, který vydrží i na déle než 20 hodin. Případné pokračování bude vítané.

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Adrenalinové souboje
Krásně zpracovaný vesmír Star Wars
Možnosti upravování světelného meče
Robot BD-1 jako neocenitelný pomocník
RPG prvky včetně používání Síly
Poutavý příběh se zajímavými postavami
Obtížnost je výzva
 
Minusy:
Šíleně dlouhé nahrávací časy
Docela dost bugů
 
Infobox
Datum vydání: 15. listopad 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč (konzole), 1499 Kč (PC)
Výrobce: Respawn Entertainment
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: Electronic Arts
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry