Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oblak dýmu z požárů v Austrálii oběhne zeměkouli, tvrdí NASA. Svět něco takového nepamatuje

Autor: sova - 
13. ledna 2020
21:50

Kouř z australských masových požárů dosahuje takových rozměrů, že oběhne zeměkouli. Informovala o tom americká NASA. Během několika následujících dní se tak nad Austrálii vrátí oblaka dýmu, která mají za sebou doslova „cestu kolem světa“. Takový netradiční jev experti podle svých vyjádření ještě nepamatují. Informuje o tom stanice ABC.

V oparu kouře z požárů se přitom v současnosti nacházejí všechny metropole, které leží na západě Austrálie – Canberra, Adelaide, Melbourne i Sydney. V posledně jmenovaném městě byl tamější vzduch v prosinci označen za vůbec nejhorší na světě.

NASA se navíc podělila i o hrozivě vyhlížející satelitní snímky, které odhalují rozměry klimatické katastrofy. Podle vesmírné agentury má kouř přitom nejhorší důsledky na sousední Nový Zéland.

Oblak kouře z australských požárů oběhne podle expertů zeměkouli. Ukazují to i animace NASA. Oblak kouře z australských požárů oběhne podle expertů zeměkouli. Ukazují to i animace NASA. | NASA/Colin Seftor

Na Zélandu v horách zčernal vlivem dýmu sníh

„Tam jsou napáchané škody už opravdu viditelné na každém kroku. Vlivem dýmu dokonce i sníh v horských oblastech Nového Zélandu zčernal,“ uvedla NASA.

Profesorka Lisa Harvey-Smithová z University of New South Wales navíc uvádí, že podle výpočtů a pozorování jejího týmu už mrak z australských požárů procestoval tři čtvrtiny zemské atmosféry a dosáhl výšky 17 kilometrů nad mořskou hladinou.

Rozsahy znečištění ovzduší se nedají odhadovat

To odpovídá úrovni stratosféry, která se nachází ve výškách 11 až 50 kilometrů nad hladinou moře. Až do výšky 30 kilometrů je v ní stálá teplota od -45 ºC do -75 °C.

O znečištění (včetně toho tepelného), které tak rozměrný oblak kouře bude pro atmosféru naší planety znamenat, se prozatím dá jen spekulovat.

Ničivé požáry se v Austrálii nedaří dostat pod kontrolu. Ničivé požáry se v Austrálii nedaří dostat pod kontrolu. | Reuters

Zobrazit celou diskusi