"Když jsme tohle místo uviděli, vzalo nás okamžitě za srdce,“ vzpomíná Hanka Kynychová na první seznámení s pozemkem na Točné. A dá se tomu snadno porozumět, parcela na klidném místě s překrásným výhledem do údolí plného zelených stromů je opravdu dokonalá.

„Nové bydlení jsme hledali docela dlouho a pečlivě. Pak manžel v srpnu dostal od kamaráda tip a vyrazil sem. Nikdo tu ale nebyl, tak přeskočil plot, rozhlédl se a okamžitě mi volal. Když jsem dorazila, řekla jsem jenom:,To je ono, jdeme do toho‘.“ Manželé prodali, co bylo možné, včetně bytu, a na jaře příštího roku začali stavět. Předtím ale bylo ještě nutné zbourat přes sto let starý domek, který na pozemku stál. „Bohužel byl vlhký a pro naši rodinu malý,“ líčí Hanka. A protože její muž rozumí stavbařskému řemeslu, nakreslil si plány budoucího domu sám.

„Stanovil, že dole bude společenská část, kde se sejde celá rodina, a v patře potom klidová zóna s ložnicemi a koupelnou.“ Plány sice poté prošly rukama architekta, ale při samotné stavbě se záhy objevily komplikace.

Při budování sklepa se ukázalo, že dům stojí na skále a že náklady na jeho zbudování tak budou mnohem vyšší, než se původně myslelo. „Proto jsme hned na začátku stavby získali pocit, že to snad nikdy nepostavíme.“ Nakonec ale přijela speciální technika a skála povolila. „Pronajali jsme si v sousedství domek, aby tak mohl manžel stavbu lépe kontrolovat.“

Majitel sám vybíral také stavební materiál. Vyhnuli se například izolačnímu polystyrenu, protože ten dům neprodyšně uzavře a stavba tak nemůže dýchat. „Na zateplení se manžel rozhodl použít minerální vlnu, která je prodyšná, takže máme jistotu, že dům nebude plesnivět,“ vysvětluje Hanka.

V některých věcech si manželé nechali poradit od odborníků. Díky tomu zbudovali střechu, která svou konstrukcí odvádí vodu daleko od domu, a také se v rámci eliminace problémů rozhodli nestavět žádný balkon, který by vše zkomplikoval. Zvolili raději obyčejnou terasu na zahradě, která plynule navazuje na velká francouzská okna z obýváku.

Na terase a přilehlé zahradě pak rodina tráví téměř celé léto. „Pokud sousedé nepořádají párty, je tu božský klid,“ libuje si Hanka. „Po cvičení vždycky skočím do bazénu, který stejně jako saunu nutně potřebuji k regeneraci. A je mi tady skvěle.“

Fotogalerie
40 fotografií
Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulka Blesk Bydlení leden 2020
Autor: archiv Blesk Bydlení