Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Eliška se narodila klinicky mrtvé Evě (†27): Rodina poslala dojemný vzkaz zdravotníkům

Autor: chal - 
13. ledna 2020
19:44

Byl to příběh, který na nějakou dobu se zatajeným dechem sledovala celá republika. Nastávající maminka Eva (†27) z Vysočiny loni koncem dubna skončila ve stavu klinické smrti. Přesto po čtyřech měsících díky skvělé práci záchranářů a brněnských lékařů přivedla na svět zdravou holčičku Elišku (5 měs.). Rodina to považuje za zázrak a nyní poslala zdravotníkům dojemné poděkování.

Policista Vojtěch z Třebíče se s manželkou Evou loni začátkem roku těšili na nový přírůstek do rodiny. Eva byla těhotná. Koncem dubna ovšem upadla do stavu, který lékaři označili jako mozkovou smrt. Bylo jasné, že Eva zemře, přesto doktoři z Fakultní nemocnice Brno udržovali její životní funkce ještě dlouhých 117 dní.

Chtěli tak z maminky v podstatě udělat inkubátor, ve kterém nenarozené miminko přežije, dokud se jeho orgány dostatečně nevyvinou. Teprve pak mohli lékaři děťátko přivést na svět.

Všichni příbuzní zesnulé Evy i jejího manžela Vojtěcha tak od loňského dubna prožívali měsíce hrůzy. Eva byla po mrtvici ve stavu mozkové smrti a lékaři bojovali o život jejího nenarozeného dítěte. Alespoň to se podařilo zachránit, za což teď rodina dojemně poděkovala. „Mělo to být napsáno samozřejmě mnohem dříve, ne až teď...“ uvedli Vojtěchovi rodiče v úvodu děkovného dopisu adresovaném jihomoravské záchranné službě.

Záchranku Evě volali právě tchán s tchyní. Na místě zasahovala lékařka se záchranáři, posléze přiletěl vrtulník. „Naši snachu se sice již nepodařilo zachránit, ale – jak nám bylo následně i potvrzeno ve Fakultní nemocnici Brno – díky vašim zdravotníkům, díky jejich znalostem, zručnostem, rychlému vyhodnocení celé situace, vybavení záchranného vozu a tím pádem výbornému zabezpečení vitálních funkcí naší snachy mohli ve FN navázat na profesionálně provedenou první pomoc a… Po téměř čtyřech měsících úžasné péče oddělení ORIM I nám do naší rodiny předat malou vnučku, které naše snacha dala život, byť sama již byla dávno za prahem smrti,“ popsali Vojtěchovi rodiče.

Narození pětiměsíční Elišky je podle nich zázrak, který by se bez skvělé práce záchranářů a lékařů nemohl stát. „V každém úsměvu naší vnučky bude zároveň náš velký vděk. Je na světě skoro pět měsíců, podle dosavadních zjištění lékařů se jeví zdravá, je veselá a úsměvy opravdu nešetří. Je to velká náplast na ztrátu její maminky, naší snachy. Za to vám patří obrovský dík,“ uzavřela vděčná rodina.

Záchranáře děkovný dopis dojal. „Těžko hledáme slova, která by vyjádřila naši radost a dojetí, když jsme četli tyto řádky… Děkujeme a dívence i celé rodině přejeme hodně zdraví, štěstí a společně strávených chvil,“ uvedli na facebooku, kde psaní zveřejnili.

tarrica ( 14. ledna 2020 11:42 )

Skvělá, nádherná práce zdravotníků, všech - lékařů i sestřiček Od rodiny je velmi krásné poděkování za jejich odvahu a péči. Elišce hodně ,hodně zdraví , lásku rodiny už má

adeso ( 14. ledna 2020 11:13 )

ta holčinka je fakt nádherná

xoxo ( 14. ledna 2020 10:25 )

Úžasné, dechberoucí a zároveň smutné. Perfektní práce zdravotníků

janka69 ( 13. ledna 2020 21:44 )

doteraz je to pre mňa obrovská záhada , ako dokázali prístroje suplovať život v tom mrtvom tele...

Zobrazit celou diskusi