Akutní leukémie

V té době šla s dcerou Rozárkou na tříletou prohlídku. Magdalenka šla tehdy s nimi, protože se jí zanítilo oko. Paní doktorka se po prohlídce modřin rozhodla na nic nečekat a okamžitě nařídila odběr krve. Hned následující den rodinu informovala o velmi alarmujících výsledcích a ještě tentýž den je přijali na Kliniku dětské hematologie a onkologie fakultní nemocnice Motol.

„A tam už to šlo ráz na ráz, nejdříve odběr krve, pak odběr kostní dřeně a vyřknutá diagnóza - akutní lymfoblastická leukémie. Manželka a dcera v nemocnici už zůstaly,“ popisuje  táta František.

Náročnější »high risk« léčba

„Lékaři mohou na základě výsledků průběžných odběrů kostní dřeně zvolit dva způsoby léčby leukémie podle daných protokolů. Standardní, nebo high risk, v našem případě to bohužel byla ta druhá varianta, která je o poznání delší a především náročnější, co se týče vedlejších účinků, možných komplikací i následné regenerace. Od té doby jezdíme na plánované bloky chemoterapie, a pokaždé, kdy je nutná hospitalizace, jsem samozřejmě v nemocnici spolu s Magdalenkou,” vysvětluje Veronika.

S rodinou, leden 2019
Autor: archiv rodiny

Stará se táta František

Péči o Rozárku a dnes už skoro dvouletého, Fanouška musel převzít s pomocí babiček táta František, který je povoláním farmář. „Má práce je v této situaci do jisté míry výhodou. Pracuji převážně doma na statku a mohu si práci časově upravit tak, abych se mohl o děti postarat, ale jsou i celé týdny, kdy jsem pracovně na cestách, a pak zůstane vše na manželce a babičkách. Celkově se nemohu věnovat své práci tolik jako dříve,“ vysvětluje František.

Na začátku léčby rodičům nabídli v nemocnici pomoc Dobrých andělů prostřednictvím nadace Dobrý anděl. Každý měsíc je rodině zasílán finanční příspěvek, z kterého hradí doplatky léků, zdravotní pomůcky jako jsou například roušky, jednorázové rukavice, obvazy, častou dopravu do nemocnice i běžný chod domácnosti.

„Dobrým andělům děkujeme za jejich pomoc, vážíme si jí a jsme vděční už jen za ten pocit, že na to nejsme sami a máme možnost se naplno věnovat Magdalence a jejím sourozencům,“ shodují se manželé.

Žádní kamarádi a zvířátka

Jedním z důsledků náročné léčby je i Magdalenčina oslabená imunita a s tím související celá řada nařízení a opatření, která musí celá rodina dodržovat. Nebezpečným se stal pro Magdalenku kolektiv, především ten dětský, cestování hromadnou dopravou, návštěvy kina či obchodních domů, zvířátka z jejich statku, za kterými ráda každý den chodila.

S rodinou, říjen 2019
Autor: archiv rodiny

„Když onemocněl jeden ze sourozenců, nejlepším řešením bylo jeho nebo Magdalenku přestěhovat na chvíli k babičce. I běžná viróza by mohla průběh léčby zkomplikovat nebo při nejmenším značně prodloužit. Z tohoto důvodu jsme nechali z příspěvků Dobrých andělů oběma mladším sourozencům doplnit očkování,“ vysvětluje František.

Ovoce a zelenina jen se slupkou

Součástí dodržování přísných hygienických podmínek je i nízkobakteriální strava, v rámci které musí být vše vakuované, tepelně opracované či termizované a v případě teplých jídel čerstvě uvařené a spotřebované maximálně do 24 hodin. „Například ovoce a zeleninu může pouze takové, jenž je chráněné kůrou či slupkou a ta musí být oloupaná popřípadě zakrojená až 1 cm do hloubky. Spoustu druhů pak nemůže vůbec,“ vysvětluje Veronika. V každé místnosti má rodina antibakteriální mýdla, roušky a úklid s dezinfekčními přípravky je na denním pořádku.

Škola doma a v nemocnici

V září Magdalénka nastoupila do školy. Aby nic nezameškala, protože do školy zatím chodit nemůže, učí se doma s maminkou a v nemocnici s paní učitelkou ze Základní školy při Fakultní nemocnici Motol. Aktuálně užívá kortikoidy a absolvuje předposlední blok chemoterapie. „Léčba leukémie je dlouhá, běžně trvá dva roky. První rok intenzivní léčby, tedy té náročnější části, budeme mít, jak pevně věříme, brzy za sebou. Poté nás čeká fáze udržovací, v rámci které bude probíhat léčba v domácím prostředí. Doufáme, že chemoterapii bude Magdalenka brát už jen v tabletkách.

Kontroly a pětiletá lhůta

Těšíme se, že se náš režim o trochu zvolní a budeme zase opět blíž k normálnímu rodinnému životu. Po ukončení léčby čekají Magdalenku pravidelné kontroly a pětiletá lhůta, v rámci které se nesmí nemoc vrátit. Pak už si snad budeme moci oddechnout a říct si, že máme vyhráno a všechno dobře dopadne,“ věří Veronika.

Staňte se Dobrým andělem

Minulý rok do systému pomoci přijala nadace Dobrý anděl 229 rodiny, ve kterých onkologicky onemocnělo dítě. Každý měsíc přijme 12 nových rodin.

Zapojit se do pomoci je jednoduché, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz/registrace. Na email vám přijdou údaje pro zaslání platby. Výši příspěvku si může zvolit každý dárce podle svých finančních možností. I malý příspěvek pomůže vykouzlit úsměv na tváři a zvládnout rodině situaci o trochu snadněji.

VIDEO: Otec nemocného Matěje: Když mi řekli, že syn má leukémii, byl to obrovský šok.

Video
Video se připravuje ...

Otec nemocného Matěje: Když mi řekli, že syn má leukémii, byl to obrovský šok Blesk TV