Podle toho, co se právě teď děje v britské královské rodině, by se dala natočit málem telenovela! Jenom krátce poté, co vévoda ze Sussexu se svou chotí, bývalou herečkou Meghan Markleovou, oznámili v podstatě svou »abdikaci« (aniž by se však vzdali svých titulů), chystá v pondělí odpoledne konalo setkání všech anglických vladařů současných i budoucích, kteří měli s rebelujícím princem promluvit a probrat celou situaci tak, aby se vyřešila způsobem pro všechny co nejvýhodnějším.

Ke schůzce, která by měla celou tuhle aféru vyřešit, došlo ve dvě hodiny odpoledne místního času (tedy zhruba ve tři hodiny našeho). Vévodkyně ze Sussexu, která se v těchto dnech nachází bez svého urozeného pana manžela v Kanadě, se do debaty měla připojit přes telemost.

Jedinou významnou osobností britské šlechty, která se tohoto jednání nezúčastnila, byl princ Philip (98). Ten ještě dopoledne sídlo své rodiny opustil a podle novinářů rozesetých kolem Sandrighamu byl známý vtipálek tentokrát velice zamračený.

Královna jim dala požehnání

A jak odpolední summit dopadl? Harry a Meghan se od královny dočkali velkorysého gesta. Podle nejnovějších informací britského BBC královna záhy po zasedání uvedla: „Přestože bychom byli raději, kdyby zůstali na plný úvazek členy královské rodiny, respektujeme a rozumíme jejich přání žít více nezávislý život jako rodina, a přitom zůstat součástí mé rodiny.“

Dokud nebude vyřešena údajná finanční nezávislost vévody a vévodkyně ze Sussexu, bude se podle slov královny Harry a Meghan zatím pohybovat mezi Velkou Británií a Kanadou, kterou chtějí pojmout za svůj druhý domov. „Jedná se o komplikované záležitosti, které bude muset má rodina vyřešit, je tam více práce, ale požádala jsem je o konečná rozhodnutí, která mají učinit v následujících dnech,“ dodala královna k celé věci.

Podle zahraničních médií na odchodu od královské rodiny trvala někdejší hvězdička seriálu Kravaťáci Meghan, co prý dala Harrymu nůž na krk. Za každou cenu se chce vymanit z vlivu britské monarchie a vydělávat si na vlastní pěst. Už během prosincové premiéry animované pohádky Lví král ostatně Harry naléhal na ředitele společnosti Disney, aby pro Meghan našel uplatnění.

„Ona zkrátka chce odejít a Harry je pod silným tlakem, aby si vybral. Je to smutné. Miluje královnu. Myslím, že odchod od rodiny mu opravdu zlomí srdce. Nemyslím si, že to skutečně chce,“ řekl pro The Times informátor z blízkosti královské rodiny.

Vyrojily se rovněž spekulace, podle nichž by měl být Harry se svou manželkou „šikanován“ a k rozhodnutí vzdát se svých královských pravomocí byl prý v podstatě donucen jedním z následníků trůnu, konkrétně svým starším bratrem. To však odmítli oba princové ve svém dnešním prohlášení.

„Přes rezolutní popření se v britských novinách objevil smyšlený příběh spekulující o vztahu vévodů ze Sussexu a z Cambridge. Bratři, kteří se věnují problematice duševního zdraví, považují použití slov plných nenávisti v tomto případě za urážlivé a mohou být podle nich potenciálně škodlivé,“ zlobili se synové princezny Diany (†36).

Aktuální dění pro vás bedlivě sledujeme!

VIDEO: Tehdy je svět ještě miloval: Harry poprvé promluvil o dítěti s Meghan a nejdůležitější slovo uvízlo v hrdle!

Video
Video se připravuje ...

Harry poprvé o dítěti s Meghan: Nejdůležitější slovo uvízlo v hrdle! Reuters

Fotogalerie
105 fotografií