Praze daly silvestrovské oslavy zabrat, a to nejen v samotném centru. Na Václavském náměstí a v přilehlém okolí byly stopy po odpalování a veselí o pár hodin později uklizeny, okrajové části Prahy stále ale tak čistě nevypadají.

Například na bohnické vyhlídce došlo o silvestrovské noci k poničení tamního vybavení, od laviček, přes stoly až po oplocení. „Navíc tam zůstalo i velké množství odpadků. Je to místo, kam chodí mnoho Pražanů i turistů,“ vysvětloval Jan Kouba, zástupce velitele dobrovolných hasičů v Praze 8, kteří se na žádost městské části do poklízení zapojili. 

A to se dobrovolní hasiči běžně do úklidu prostranství nepouští. „Primárně není naším úkolem nebo cílem běhat pro Praze 8 a uklízet, i když v minulosti jsme takové aktivity dělali, ale přeci jenom se soustřeďujeme na odbornější nebo technicky náročnější akce,“ řekl pro Blesk.cz Kouba.

Do úklidu se vrhli i dobrovolníci z Trash Hero. V pátek 10. ledna během několika hodin nasbírali u hlubočepské kapličky 551 kilogramů odpadků. „Nakonec jsme s 33 dobrovolníky, včetně třech dětí, sebrali 42 kg plastu, 96 kg skla, 9 kg kovu, 27 kg elektra, 10 kg pneu a 367 kg směsi,“ uvedli.

Jak se zapojit do úklidu veřejného prostranství?

Do úklidu se můžete zapojit i jako občasný dobrovolník. A to nejen tak, že vyrazíte odpoledne na procházku s taškou a rukavicemi. Například nezisková organizace Trash Hero, která plánuje nejbližší úklid už v neděli 19. ledna odpoledne. Akce je domluvená s městským úřadem Prahy 13. Úklidová výprava se vydá od zastávky směrem Central Park na metro Lužiny, kde úklid skončí. Více informací objevíte tady.

A jaká místa trpí nepořádkem nejvíce? Jedná se o místa, která jsou relativně na samotě. Prostranství, kde lidé čekají, autobusové zastávky a jejich okolí. K hromadění nepořádku dochází v blízkosti popelnic. „Občas jezdíme a některé velké věci odvážíme, když už u popelnic leží dlouho. Nebo v osadách bezdomovců často narážíme na injekční stříkačky,“ informoval dobrovolný hasič Kouba.

Fotogalerie
15 fotografií