Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svatba i s běsnící sopkou v pozadí. Snoubenci si nenechali překazit velký den

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. ledna 2020
10:15

Z filipínské sopky Taal začala v pondělí vytékat láva a úřady upozornily občany, že v řádu hodin nebo dní může následovat nebezpečná erupce. Sopka od neděle chrlí dým a popel, což si vyžádalo evakuaci tisíců lidí a přerušení provozu mezinárodního letiště v Manile. Ani hrozící sopečný výbuch však mladým snoubencům nenarušil jejich svatební den, pár kilometrů od probuzeného vulkánu si řekli své „ano“. „Byli jsme nervózní, riziko jsme sledovali přes sociální sítě,“ svěřil se stanici CNN svatební fotograf, který pořídil novomanželům dechberoucí fotografie.

Chino a Kat Vaflorovi svou svatbu dlouho plánovali, za místo si zvolili malebnou farmu Savanna Tagaytay by Solange u města Alfonso. Farma se nachází jen 16 kilometrů od sopky. „O varování a hrozícím nebezpečí jsme dobře věděli, ale rozhodli jsme se se svatbou pokračovat,“ sdělil reportérům CNN svatební fotograf Randolf Evan.

„Dost jsme to řešili, probírali jsme, co dělat, kdyby došlo na nejhorší,“ řekl Evan a doplnil: „Hosté i snoubenci zachovali klid, nervozita panovala hlavně mezi námi – svatebním personálem.“ Farma Savanna patří mezi vyhledávaná svatební místa, tamní zaměstnanci se po nedělní „sopečné“ svatbě pochlubili snímky se sopkou v pozadí. „Svatba pokračuje,“ okomentovali organizátoři.

Hrozí erupce, varování dál platí

Varování před erupcí stále platí. Podle agentury Reuters dnes ráno letiště provoz částečně obnovilo, ale počet povolených příletů bude omezen. Přednost dostanou odlety, aby se uvolnila letištní plocha.

Filipínský institut vulkanologie a seismologie nicméně následně zvýšil úroveň poplachu z druhého na čtvrtý stupeň. Tím se naznačuje „magmatický neklid“, který by mohl vést k nebezpečným erupcím. Důrazně varoval, že by z vulkánu mohla náhle vytrysknout pára spolu s toxickými plyny ve vysoké koncentraci.

Filipínci jsou připravení na evakuaci

Agentura AFP napsala, že v Manile zaznamenali až 75 zemětřesení. Město pokrývá popel z Taalu, vzdáleného zhruba 60 kilometrů od metropole. V pondělí ráno bylo v náhradních ubytovnách pro evakuované 10 tisíc lidí. Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) žije v okruhu 14 kilometrů od sopky na 450 tisíc lidí.

„Nemohli jsme spát, dům se třásl od večera. Nikdo z nás nespal, připravovali jsme se na odchod,“ řekla jedna z evakuovaných Lia Monteverdeová. Dnes zůstanou v oblasti sopky zavřené školy, vládní úřady i burza.

Taal leží na hlavním filipínském ostrově Luzon v provincii Batangas a je to druhá nejaktivnější sopka na Filipínách. Server stanice BBC píše, že v minulých 450 letech sopka vybuchla 34krát.

Zobrazit celou diskusi