Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Mladík dostal záchvat u počítačové hry. Rodiče byli u televize, pomoc přišla přes oceán

Dívka přivolala Britovi (17) záchranku z USA. Na druhé straně oceánu dostal u hry záchvat.
Dívka přivolala Britovi (17) záchranku z USA. Na druhé straně oceánu dostal u hry záchvat.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: sova - 
13. ledna 2020
08:15

Aidan Jackson (17) hrál ve svém pokoji online počítačovou hru, během ní ale dostal záchvat. Britský mladík nad sebou ztratil kontrolu a náhle se ocitl v ohrožení života. Záchrana přišla od spoluhráčky (20) v americkém Texasu, tedy přes Atlantik, která k jeho domu v anglickém Widnesu dokázala přivolat policisty a zdravotníky. O případu informovala americká stanice CBS News.

Dia Lathoraová z amerického Texasu uvědomila o stavu Aidana britské strážníky, kteří po jejím naléhání k domu Jacksonových přijeli. Překvapení rodiče v přízemí domu se o tom, že má jejich syn záchvat, neměli jak dozvědět.

„Koukali jsme se doma na televizi a Aidan byl nahoře u sebe v pokoji,“ uvedla matka mladíka. „Najednou jsme si všimli, že před naším domem stojí policejní auto a záchranka s blikajícími majáky,“ zmínila.

„Zněl, jako když se dusí a pláče“

Policie řekla rodičům, že se z telefonního hovoru ze Spojených států dozvěděli, že na jejich adrese se nachází mladý muž v ohrožení života. Když společně rychle vystoupali do patra, našli zde Aidana v „extrémně dezorientovaném stavu“.

Lathoraová totiž znala adresu, na které její spoluhráč bydlel, neměla ale číslo na jeho rodiče. Proto se rozhodla zavolat na tísňovou linku do Velké Británie.

„Slyšela jsem, jak se mu obtížně dýchá a vydává zvuky podobné záchvatu. Zněl, jako když se dusí a pláče,“ popsala mladá Američanka. Záznam jejího tísňového volání zveřejnila stanice BBC.

Matka: Děsí nás představa, že bychom se o tom nedozvěděli

„Volám ze Spojených států. Jsem zrovna ve spojení s kamarádem, který neodpovídá a má zřejmě záchvat,“ sdělila záchranářům na druhé straně Atlantiku.

Poslední záchvat měl Aidan v květnu minulého roku. V současné době čeká na lékařský zákrok, který by mu měl s jeho nemocí pomoci, rodiče ale uvádějí, že se mu nyní daří „o mnoho lépe“.

„Jsme nesmírně vděční za to, co Dia udělala. Mluvili jsme s ní a poděkovali jí,“ řekla matka Aidana a dodala: „Zároveň nás děsí představa, že bychom v tu chvíli mohli být dál dole a netušit, že náš syn je ve svém pokoji v ohrožení života.“

Zobrazit celou diskusi