Touha vévody a vévodkyně ze Sussexu oprostit se od královských povinností a stát se finančně nezávislými pohoršila prakticky celý svět. Jen u málokoho najde rebelující pár zastání. Ani princ William, jako Harryho bratr, nedokáže pro svého mladšího sourozence najít pochopení.

O tom, že byl Harry v minulosti průšvihář, který královské rodině nedělal zrovna dobré jméno a víckrát ohrozil její pověst svým chováním na bujarých večírcích, na kterých byl přistižen nahý v alkoholickém opojení nebo v kostýmu s hákovým křížem, se dobře ví. Tohle všechno ale bylo benjamínkovi rodiny odpuštěno. Tentokrát je to však jiné a ví to i William, který je z mladšího Harryho zklamaný jako nikdy. „Celý život jsem držel nad bratrem ochrannou ruku. Teď už to ale dělat nemůžu - jsme rozdílné osobnosti,“ vyjádřil se podle magazínu Sunday Times k fatální situaci vévoda z Cambridge.

Kromě toho měl William ještě říct, jak moc ho mrzí a frustruje skutečnost, že Harry už dále nebude součástí „týmu“. Doufá však, že jednou se vše uklidní a vyjasní a s bratrem i švagrovou Meghan najdou zase společnou řeč. Tím, co pár tento týden udělal, tak prohloubil propast mezi bratry, o nichž se už delší dobu šuškalo, že mají odlišné názory a rozpory jsou mezi nimi téměř na denním pořádku a napětí hmatatelné.

V pondělí se v Sandringhamu, zimním sídle královny Alžběty II. (93), koná summit, na který panovnice svolala oba své vnuky a syna prince Charlese (71). Tam se poprvé od vzniklé situace setkají s Harrym tváří v tvář a budou se snažit minimalizovat následky vzniklé pohromy a finanční nezávislost, kterou Harry s Meghan požadují. Ta se podle všeho zasedání účastní přes telemost z Kanady, kam ve čtvrtek prchla za osmiměsíčním synkem Archiem.

Podle korespondenta BBC Jonnyho Dymonda, který se věnuje zpravodajství z královské rodiny, se od pondělní schůzky očekává, že se stane prvním krokem v určení nových vztahů Harryho a Meghan vůči královské rodině. Královna si podle Dymonda přeje najít řešení v řádu dní, i když v cestě stojí několik složitých problémů.

Předpokládá se, že Harry a Meghan, kteří se nyní věnují pouze charitativní činnosti, budou muset své případné výdělky mimo Británii danit. Buckinghamský palác chce podle BBC také zpřísnit protokol, aby zabránil tomu, že Harry s Meghan budou finančně těžit ze svého statusu členů královské rodiny.

VIDEO: Nepovedené přistání Harryho a Meghan

Fotogalerie
55 fotografií