Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další tragédie při boji s požáry v Austrálii. Na hasiče (†60) spadl strom

Autor: ČTK - 
12. ledna 2020
07:30

Další hasič zahynul v sobotu při likvidaci ničivých lesních požárů na jihovýchodě Austrálie. Počet obětí požárů tak vzrostl na nejméně 27, informovala v neděli agentura AP.

Australské úřady uvedly, že 60letý hasič přišel o život ve státě Viktorie, který společně se státem Nový Jižní Wales patří k nejhůře postiženým. Podle úřadů na muže spadl při hašení plamenů strom.

Katastrofální požáry zničily na jihovýchodě Austrálie od září více než 2000 domů a 10,3 milionu hektarů porostu, což je území přesahující rozlohou Českou republiku. Vyžádaly si také opakované evakuace obyvatel ohrožených oblastí. Podle expertů k požárům významně přispěla vleklá vedra a sucha - australský meteorologický úřad ve středu uvedl, že loňský rok byl v zemi nejteplejší a nejsušší v historii měření.

Neoblíbený premiér přiznal chyby při řešení krize

Australský premiér Scott Morrison podle agentury AP o tomto víkendu řekl, že jeho vláda uznává tvrzení, že teplejší a sušší léta jsou důsledkem klimatických změn. Morrison doposud jakoukoli spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami rezolutně popíral. I tentokrát ale australský premiér odmítl omezit uhelný průmysl v zemi, která je největším vývozcem uhlí na světě.

„V příštích letech budeme pokračovat v naší politice snižování emisí, přitom ale nebudeme zavádět uhlíkovou daň, nebudeme zvyšovat ceny elektřiny a nebudeme omezovat tradiční uhelný průmysl,“ prohlásil australský premiér.

Podle zpravodajského serveru BBC News také Morrison přiznal chyby při řešení stávající krize. „Existují věci, které jsem mohl řešit lépe,“ podotkl. Premiér čelil kvůli údajně pomalé a nedostatečné reakci vlády na požáry v posledních týdnech kritikám. Mnoho Australanů mu rovněž vyčítalo, že v době, kdy vlna veder a požáry vrcholily, byl Morrison s rodinou na Havaji na dovolené.

Zobrazit celou diskusi