Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Francouzi odmítli jít do důchodu v 64 letech, vláda couvla. Češi jdou do penze později

Autor: for, ČTK - 
11. ledna 2020
18:50

Francouzská vláda v sobotu nabídla odborům, které pátým týdnem stávkují proti připravované důchodové reformě, že prozatím stáhne hranici 64 let pro přiznání plné penze. V dopise to odborářům navrhnul premiér Édouard Philippe, napsala agentura DPA. Odborový svaz CFDT, který DPA označila za umírněný, ústupek přivítal. Češi chodí demonstrovat pro premiérovi Andreji Babišovi (ANO) kvůli jeho kauzám, stávající věk odchodu do důchodu v 65 letech je na Letnou ani Václavák ale zatím nepřivedl.

V současné době je zákonná hranice odchodu do důchodu ve Francii 62 let, což sice podle reformy mělo zůstat, k získání plného důchodu se všemi bonusy by ale bylo nutné odejít na odpočinek o dva roky později.

Právě věková hranice, kterou vláda označovala za věk rovnováhy a kterou chtěla zvýšit od roku 2027, se stala jedním z nejspornějších bodů reformy.Snaha prosadit reformu důchodového systému vyvolala ve Francii rekordně dlouhou stávku, která již týdny komplikuje dopravu v zemi včetně metropole.

Maláčová chce ocenit matky a „dříče“

I v České republice se chystá vláda na reformu penzí. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) chce do několika měsíců připravit důchodovou novelu, která by upravovala jak solidární důchod, tak i věk odchodu do důchodu u tzv. náročných profesí. Přidáno by podle Maláčové měly dostat i matky za péči o dítě. 

Podle Maláčové by měl být návrh do léta, aby se stihl projednat do sněmovních voleb. Ty se mají konat na podzim příštího roku, řadu měsíců před nimi ale začne předvolební kampaň.

Na stole má komise pro spravedlivé důchody tři varianty. V prvních dvou by základní důchod činil minimálně 30 procent průměrné mzdy. Senioři a seniorky by tak dostali minimálně 10 500 korun. Ve třetí variantě - úsporné - by to bylo 22 procent, což by částku snížilo na 7740 korun. Zásluhová část by měla zůstat stejná jako dosud, tvrdí ministryně. 

Video  Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) představila po jednání Komise pro spravedlivé důchody své plány na penzijní reformu. (10. 1. 2020)  - Sabina Dračková, Blesk
Video se připravuje ...

Věk odchodu do penze zůstává stejný

Jenom ostrou kritiku vyvolala v Česku snaha zvýšit odchodový věk do penze, kde je nyní hranicí 65 let. V srpnu loňského roku vláda debatovala nad tím, že by se od třicátých let každé desetiletí zvyšoval odchod do důchodu o rok. 

Resort ministryně práce a sociálních věcí tím chtěl zabránit deficitu. Proti zvyšování věkové hranice se postavil i premiér Andrej Babiš (ANO). Zdali se hranice bude zvyšovat rozhodne podle Maláčové za pět let další vláda.

Jak vysokou penzi budete brát a kdy dosáhnete důchodového věku? Napoví Vám naše důchodová kalkulačka pro rok 2020>>>

zvonik54 ( 13. ledna 2020 18:09 )

Myslím, až bude po 3. světové jaderné válce, nebudou důchody žádné.... Specielně v Evropě!

Viliam Kokavec ( 12. ledna 2020 12:31 )

Pane

KC44- ( 12. ledna 2020 11:22 )

Tak se odstěhuj na Kubu!

husak44 ( 12. ledna 2020 10:15 )

Zlatý komunisti, za těch se šlo v 60 a ženský v58 tady máte tu totalitu vy idioti.

Uklid_mozku ( 12. ledna 2020 08:26 )

Francouzi mohou jít dříve do důchodu, protože mají mnohem lepší pracovní morálku než Češi. Češi si prostě musí svoje flákání nadělat.🤣🤣🤣👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa