O Alanově smutném osudu se lidé dozvěděli v roce 2014. 29. května ho ze zapáchajícího kotce na Mladoboleslavsku na výzvu sociální pracovnice odvezli zachránci z pražské veterinární služby Pet-Medic spolu se zástupci sdružení na ochranu týraných a opuštěných psů Dogpoint. Pejskovi tehdy bylo zhruba devět let a byl v otřesném stavu – vyhublý na kost, sílu neměl ani k tomu, aby se sám postavil, natož aby udělal pár kroků. V jedné misce měl slupky od brambor, v jiné špinavý zbytek vody a na boudě položený ostnatý obojek. Pohled to byl otřesný.

„Byl silně podvyživený a očekávaly se u něj vážné zdravotní problémy,“ popsala Michaela Zemánková, která Dogpointu šéfuje a jež u Alanovy záchrany byla osobně. Pejsek prožil několik dní po své záchraně na kapačkách, aby se trochu zotavil, pak ho sdružení umístilo do dočasné domácí péče a zároveň hledalo majitele, který by se o zubožené zvíře postaral.

Tak šel čas s týraným pejskem Alanem. Zemřel 9. ledna 2020.
Autor: Dogpoint

Už v červnu, jen pár dní poté, co Alana zachránci vyrvali ze spárů smrti, si ho na stránkách organizace všiml 32letý Marek, jenž žije v bytě v Praze 6.  Ten měsíc mu totiž po 12 letech zemřela fenka Leica, a tak rychle hledal spřízněnou duši, která by prázdné místo zaplnila. „Tehdy jsem měl ale pocit, že Alan by se hodil spíš k někomu na zahradu,“ řekl Blesk.cz.

Psí celebrita

Nakonec se rozhodl, že si od venčení dá půlroční pauzu, a pak se na stránky podíval znovu. „Alan tam pořád byl a já jsem si řekl, že když tam pořád je, bude se mít líp se mnou, a že se o něj postarám,“ řekl. 18. prosince 2014 si pak pejska vyzvednul. Jaké trauma si zvíře před několika měsíci prožilo, prý na Alanovi vůbec nebylo znát. „Dostal jsem hotového psa a moc se mi líbil. Vůbec jsem se nezabýval tím, jak špatně na tom byl,“ popsal Marek. Sotva si nového člena domácnosti přivedl do bytu, veškeré výchovné zásady přišly vniveč. „Třeba zákaz chození do postele mi vydržel asi půl hodiny,“ smál se Marek.

Záhy také zjistil, že si „osvojil“ hotovou psí celebritu. Alanův příběh, který Dogpoint na svých stránkách sdílel, totiž mezi lidmi vyvolal obrovskou vlnu solidarity, bylo znát, že je chytil za srdce, a zajímali se o to, co s pejskem bude. „První tři měsíce mě při každém venčení někdo oslovoval a ptal se, jestli je to ten Alan,“ popsal Marek.

Velké psí ego

První dva roky u nového páníčka se prý Alan choval, jako by mu bylo pět let. „Byl velmi aktivní, pořád běhal, hrál si s ostatními psy. Měl velkou výdrž a taky velké ego,“ uvedl majitel. V pražských parcích prý Alan nejraději proháněl chrty, jemně je kousal do zadních nohou, aby ještě přidali. Z toho taky Marek usuzuje, že kromě huskyho musel být Alan i kříženec honicího psa bígla. „Když chrti zmizeli, sotva zvednul nohu a bylo vidět, že nemůže. Totéž předváděl před fenami – vždycky, když nějakou uviděl, hned se narovnal, i když byl vyčerpaný,“ popsal jeho povahu Marek.

V roce 2017 ale začaly zdravotní problémy – nejprve mu veterináři našli zánět na dvanácterníku, kvůli němuž mu pak museli nasadit kortikoidy. Ty ale fungují jako imunosupresiva, potlačují funkci imunitního systému. „Alánkovi se začaly objevovat záněty močových cest i problémy se zažíváním. Navíc vyšlo najevo, že mu zřejmě vlivem dřívějšího úrazu chybí mezi dvěma obratli meziobratlová destička, natékaly mu nervy, nemohl pak ani skákat,“ popsal pejskovo utrpení Marek.

S tím žil ještě pár měsíců, zlom přišel po Velikonocích 2019, kdy se mu během pár hodin objevila na čelisti bulka. Z veteriny pak přišla krutá zpráva – je to nádor na dásni. „To je snad jedna z nejhorších věcí, která se u psů může objevit, do půl roku většinou končí smrtí,“ popsal šokující zjištění Marek. Přesto s rodinou, do níž během let přibyla i Markova žena a malé miminko, vydržel statečný Alan ještě zhruba dalších osm měsíců.

Poslední sbohem

V lednu 2020 už se jeho stav ale natolik zhoršil, že se rodina rozhodla pejska utrpení zbavit. „Byl na tom už hodně špatně, strávil čtyři dny na klinice, pak jsme si ho ale vzali domů a zavolali do Pet-Mediku, aby ho k nám přišli uspat,“ popsal srdceryvné rozhodnutí majitel. Marek a jeho žena položili Alana do pelíšku, který měl rád, dali mu všechnu šunku, kterou doma našli, a ve čtvrtek 9. ledna se s ním naposledy rozloučili. V „psím krematoriu“ teď Alana zpopelní, jeho milující rodina pak jeho popel rozpráší. „Buď v parku u letohrádku Hvězda, kde se toho hodně naběhal, nebo u nás na chaloupce, měl to tam rád,“ řekl smutný majitel.

Alan ve svém novém domově.
Autor: Marek B.

Trestu se vyhnuli

Alanovi původní majitelé, kteří s ním tak otřesně zacházeli, se trestu vyhnuli. Podle organizace Dogpoint šlo o sociálně slabou rodinu, která se psa na místě vzdala. „Příslušné úřady mohly stav zvířete posuzovat jen přímo na místě u majitele. Zpětně to prostě řešit nešlo, protože posuzování stavu probíhá vždy u aktuálního chovatele. Po odvozu Alana jsme to tedy byli my. I když prosazujeme to, že je potřeba vždy přivolat příslušné orgány, tak v tomto případě, kdy nemohli přijet hned, to bylo riziko ho tam nechat,“ uvedl pro Blesk.cz Dogpoint.

Alanův případ byl pro organizaci stěžejní. „Hodně nás to posunulo ve vnímání pomoci psům, stal se naším symbolem,“ uvedla Zemánková. Pod Alanovým jménem dokonce vznikl portál na online hlášení případů týrání. „Odpočívej v pokoji, Alánku, a dohlídni tam ze shora, aby se všem pejskům, jako jsi byl ty, dostalo pomoci,“ rozloučili se s pejskem zástupci Pet-Medic na facebookových stránkách a řada lidí, které Alanův příběh zasáhl, se k nim přidala.

Fotogalerie
57 fotografií