Ve skupině na facebooku Zachraňte Operu se po slavnostním otevření 5. ledna strhla vlna kritiky a její fanoušci začali sdílet fotografie, ze kterých je patrné, že Státní opera v Praze ještě není úplně hotová. „Nerozumím tomu, proč se to otevíralo s takovou pompou, ukázka pouze hlediště, které je krásné, zázemí pro zaměstnance je nevyhovující nedokončené,” uvedla Jana. „Tolik krásných fotografií z nově otevřené Státní opery! Taková sláva! Jen postrádám fotky ze zázemí! Tak tady jich pár máte! Také nádhera!” napsala ironicky Michaela. A jak na kritiku reagoval tiskový mluvčí Státní opery?

Státní opera se opravovala 3 roky a její rekonstrukce stála miliardu a sto milionů k tomu. Částka se to zdá závratná, zahrnuje ale investice na poměrně rychlou opravu hned tří stěžejních prostor – historické divadelní budovy, prosklené provozní budovy a ještě rozlehlých podzemních prostor.

 

V neposlední řadě proběhla rekonstrukce servisního zázemí a zázemí pro umělce. V historické divadelní budově zásadně chyběly zkušebny. „Jedna velká zkušebna vznikla v podzemí, kde byly dřív nádrže na topný olej. Zrekonstruovali jsme baletní i orchestrální sál. Také jsme tu zřídili několik tzv. korepetic (pozn. redakce: komorní zkušebny pro individuální přípravu zpěváků),“ přiblížil nové prostory tiskový mluvčí Opery Tomáš Staněk. „Pro kvalitní divadelní inscenace musíme umělcům zajistit co nejlepší podmínky,“ zdůraznil Staněk a přiznal, že v zázemí umělců probíhají ještě dokončovací práce. 

Takže ano, občas je třeba obejít řemeslníky s nábytkem, překročit igelit nebo nějakou tu krabici, vše se ale zlepšuje každým dnem. Už začátkem tohoto týdne má být  hotové pravé křídlo zázemí. Zatím tedy ve Státní opeře probíhá takzvaný zkušební provoz. Ten opravdový začně až s novou sezonou. Tedy na podzim 2020. S tímto plánem byli srozuměni i umělci

A co na to všechno sami umělci říkají? „Co se týče zázemí, ještě před čtrnácti dny by se dalo mluvit o provizoriu. Ovšem do dnešního dne se toho udělalo tolik, že už si jak na staveništi opravdu nepřipadám. Bylo nám od vedení řečeno, že 100% plný provoz začne na podzim 2020. Šatny máme, divadelní klub máme krásný, zkušebny jsou hotové a luxusní. A to je pro mě, jako pro člena orchestru nejdůležitější. Je to obrovská rekonstrukce, v zázemí nám vzniklo mnoho nových prostor, takže je jasné, že v tak krátké době se prostě nedalo úplně všechno ideálně stihnout. A než se tahat s věcmi a nástrojem o budovy k budově, raději budu "doma" zde ve Státní, i když v poloprovozu,“ popisuje svůj úhel pohledu členka orchestru Daniela Hromádková Pukovcová.

Fotogalerie
32 fotografií