Dvě tramvaje se do sebe zakously v zatáčce u zastávky Pohořelec nedaleko Pražského hradu ve směru z centra. „Došlo k nehodě dvou tramvají, okolnosti dopravní nehody policisté zjišťují,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Podle informací Blesk.cz tramvaj T3 linky 23 začala couvat z kopce dolů. Kolik metrů takto urazila, není zřejmé, pak ale ve vysoké rychlosti vrazila do modernější tramvaje Škoda 15T ForCity, která právě stoupala vzhůru k Malovance. „Tramvaj T3 vrazila do tramvaje 15T,“ potvrdila mluvčí Dopravního podniku Aneta Řehková. Obě částečně vykolejily, tramvaj 15T má zdemolované čelo, u „tétrojky“ jsou poničené oba vagony.

Záchrana na poslední chvíli

Podle informací z místa nehodu nejspíš způsobilo nešťastné přestavení výhybky vlevo do obratiště Dlabačov. „Při následné manipulaci s tramvají, ve snaze situaci urychleně vyřešit, však řidič nejspíš provedl několik nešťastných kroků, které způsobily, že se s ním souprava setrvačností rozjela zpět z kopce k zastávce Pohořelec,“ řekl Blesk.cz Petr Špitálský, jenž provozuje web Pražské tramvaje, sám je řidičem tramvaje a byl na místě nehody. Řidič tramvaje 15T ForCity si naštěstí všiml, že se něco děje. „Stačil zastavit jím řízenou tramvaj a před nárazem ještě utéct z kabiny do salonu k cestujícím,“ dodal Špitálský.

Na místo vyrazili také záchranáři, při cestujících i řidičích ale v tu chvíli nejspíš stáli všichni svatí - jako zázrakem se totiž nikdo nezranil, jak potvrdila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Cestující musí mezi Malovankou a Pohořelcem počítat v obou směrech s omezením. „Linky 22 a 23 jsou odkloněny, ve směru z centra nejsou obslouženy zastávky Brusnice a Pohořelec, ve směru do centra není obsloužena zastávka Pohořelec,“ uvedl web Dopravního podniku. Provoz byl obnoven v 19:17 večer.

Video
Video se připravuje ...

Na Pohořelci se 10. ledna 2020 srazily dvě tramvaje. David Malík

Fotogalerie
12 fotografií