Během několika měsíců David Stypka radikálně zhubnul. 25 kilogramů bylo znát a nesvědčilo to nic dobrého. V létě 2019 mu lékaři oznámili, že má rakovinu slinivky. 

„Situace nebyla jednoduchá, občas spíš příšerná – vždyť já si například nejdřív ze všeho vyslechl nesprávnou diagnózu. Jedno ráno mě v nemocnici probudil doktor slovy, „je to špatné, nádor se rozlezl všude,“ a naznačil, že mi zbývají zhruba tři měsíce. Trvalo osm hodin, než jeho kolegové dalším cétéčkem upřesnili, že to zdaleka není tak fatální. Osm hodin jsem žil s tím, že neuvidím, jak rostou děcka, a tenhle okamžik byl zásadní – uvědomil jsem si, že to vidět chci,“ svěřil se v rozhovoru pro magazín Reportér hudebník.

Stypka přiznává, že se před nemocí nechoval moc hezky a neuměl se radovat z úspěchů a vůbec z obyčejného života. „Já ho nebyl schopný vnímat – neuměl jsem správně prožívat hezké věci, to mě naučila až nemoc. Pochop: lidi ti můžou gratulovat k cenám, jenže když radost nemáš čím přijmout, tak i kdyby tě po zádech plácal Bob Dylan, tobě to bude jedno. Ale pak se třeba stane, že dostaneš od života facku a najednou se dokážeš radovat z toho, že jdeš s děckama na zahradu,“ přiznává David a nepotěšila ho ani cena Anděl za nejlepšího zpěváka.

„Pochyboval jsem: „Zasloužím si ho? Blbost, takovou cenu má dostat zpěvák typu Dana Bárty...“ Připadalo mi to nepatřičné – zatímco v posledních měsících každé ráno vstanu a raduju se: „Já jsem pořád tady; a zasloužím si to!“ Dřív jsem byl kretén, který se nimrá ve všech starostech světa,“ posuzuje drsně minulost Stypka, který je odhodlaný zákeřnou nemoc porazit.

Fotogalerie
5 fotografií