Designérka Zuzana tíhla vždy ke krásnu. Dnes tvoří vlastní oblečení, které jí v konfekci chybělo. A šatí jím Pražanky. Jak vnímá módu, když se prochází ulicemi metropole?

Vkus místním podle ní nechybí. „Ale samozřejmě záleží na prostředí, v kterém se konkrétní člověk pohybuje, jak moc se nechá ovlivnit a s jakou individuální odvahou k tomu přistoupí," vysvětluje.

Designérka dodává, že i ona má na prvním místě komfort. „Prostě pokud se v čemkoliv cítíte dobře - ať už je to oblečení nebo interiér, každý to na vás pozná a tu pohodu a volnost šíříte dál. Svět je otevřený a inspirací je spousta, jen se toho nebát," vybízí šedé myšky, které ještě nezískaly odvahu.

Pozor na extrémy

Přece jen se ale najde v ulicích něco, co ji zarazí. Jsou to extrémy. „Zaráží mě spíše nepřiměřenost v konkrétních situacích - a to se týká obou poloh - extrémně upravené ženy středního věku někdy vypadají, jako když spěchají na maškarní, a neupravení muži středního věku, to je kapitola sama pro sebe," poznamenala se smíchem.

Inspirovat bychom se dle designérky mohli například francouzským šarmem a italskou bláznivostí, ve které už se umí pohybovat nejmladší generace, která rozjasňuje šeď.

Od kresby přes grafiku až k módě

Mnoho holčiček si v předškolním věku užívá převlékání panenek a představují si, jak jednou budou tvořit vlastní kolekce. Zuzana Rakušanová však o kariéře v módě původně nesnila. „Kreslení, které mě vždycky bavilo, mě nakonec zatáhlo hned po mateřské ke grafickému designu." A z potřeby vyzkoušet si pozici být sám sobě i zadavatelem a vytvořit si vlastní produkt jen podle své představy se z grafičení na zakázku po letech vylíhla značka DET (design t-shirt).

K tvorbě Rakušanovou přivedl její manžel. S grafickým designem začínali společně v devadesátých letech. „Ta možnost dělat něco kreativního, co člověka opravdu baví, byla tehdy úplně obluzující. A vymýšlet si další a další projekty (knížky, oblečení), které s designem souvisejí, to přišlo postupně." Návrhy vlastních potisků přišly teprve před pěti lety, když ji inspirovaly skici jejího partnera, které vykukovaly z šuplíku psacího stolu.

Fotogalerie
12 fotografií