Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výhra 50 milionů ve Sportce pořádně zhořkla: Šťastlivec zaplatí „Schillerové“ 7,5 mega

Autor: Mii - 
9. ledna 2020
13:13

Už dvě výhry přes jeden milion korun padly od nového roku ve Sportce. V prvním případě 20 milionů, ve druhém vytáhl šťastlivec první ve Sportce ve středu, a to víc než 50 milionů. Jsou to první dvě částky, které budou podléhat srážkové dani, kterou pro výhry z hazardních her od nového roku zavedla vláda Andreje Babiše (ANO). Protože daň činí 15 procent, ministerstvo financí jen z těchto dvou výher získá deset milionů korun. A to je teprve začátek ledna.

Pro mnohé sázející to může být jisté zklamání. Na svém tiketu uvidí výhru 50 milionů korun a již začnou plánovat, co si za peníze pořídí. Realita roku 2020 je ale taková, že podstatnou část musí odevzdat státu – v případě této částky 7,5 milionu. Výherce 20 milionů korun bude muset odevzdat 3 miliony korun.

Za vše může 15procentní srážková daň pro výhry z loterií, která vešla v platnost 1.1. 2020 společně s dalšími daňovými změnami jako zdražení cigaret. Dříve se výhry ve Sportce nedanily, výherce si odnesl celou částku. Vláda argumentuje tím, že nové opatření má omezit zájem o hazard v Česku. Původně dokonce chtěla ještě přísnější pravidla, navrhovala danit výhry přes 100 tisíc korun.

Společnost Sazka, která provozuje zmíněnou Sportku, svůj nesouhlas s novými daněmi projevila již v loňském roce. Musí se totiž potýkat i se zvýšením loterijní daně z 23 procent za 35 procent, kvůli čemuž poslala stížnost Evropské komisi. Rovněž avizovala, že je možné, že Sportku kvůli novinkám bude muset během letošního roku zdražit.

Jak reagovali lednoví výherci na nové daně, není jisté. „První výhru (20 milionů) získal sázející přes online tiket, tzn. že s ním vůbec nepřijdeme do kontaktu. Peníze jsou mu automaticky připsány na účet. Druhá výhra padla teprve včera, takže zatím výherce nedorazil,“ uvedl pro Blesk Zprávy manažer externí komunikace Sazky Petr Týbl.

ANO_nam_bude_lip ( 10. ledna 2020 12:32 )

35% z utržených peněz musí organizace dát Schillerové hned a potom ještě 15% z výher. Takže sázejte, sázejte blbečkové, výhry jsou jen v úrovni slibů. Jako cokoliv, co souvisí s ANO.

janikmirek ( 10. ledna 2020 09:01 )

No,slibovali a slibují,že bude líp, ale neřekli, že líp bude jen pro Bureše a jeho komouše v bolševickém sdružení ANO!!!!!!

cozumel ( 10. ledna 2020 08:25 )

Já bych ani těch 50 maga nechtěla, mně by stačilo těch 7,5 na byt, zařízení, auto, dovolenou a byla bych spokojená.

bullshit ( 10. ledna 2020 08:07 )

Pisatel článku asi neví co znamená "podstatná část..."
Je to složité, je to příjem jako každý jiný a daň 15% je běžná u jakéhokoliv výdělku OSVČ nebo zaměstnance. Neplatí se z tohoto příjmu ani zdravotní a sociální pojištění ( to časem možná přijde ) a tzv. solidární daň. Takže to lze asi přežít. Jiná otázka je co ANO slibovalo před volbami o zvyšování daní a hlavně že hlavní guru těchto výtečníků své korunové dluhopisy za miliardy také řádně zdanil.

agfor ( 9. ledna 2020 23:41 )

Taky při každém tahu vyhrávám 40 Kč. Na Sportku házím kakáč.

Zobrazit celou diskusi