Právě na jejím území, konkrétně na Vinohradech, totiž Karel a Josef (†58) Čapkovi prožili podstatnou část svého života. Do Vinohrad se přestěhovali ve 20. letech. „Karel Čapek byl významný spisovatel, dramatik a pro nás také významný obyvatel Prahy 10 – náš soused,“ uvedla při příležitosti piety v rámci jeho 130. narozenin senátorka a starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA).

„Touto malou tichou vzpomínkou bychom rádi symbolicky odstartovali celoroční vzpomínku na jeho odkaz, který bychom rádi připomínali nejen v Praze, nejen v České republice a v Evropě, ale jsem přesvědčená, že i v celém světě, protože svými vizemi a svou tvorbou velmi předběhl hrozbu nové doby, která přicházela,“ řekla s poukazem na tehdy pučící nacismus a fašismus. „Myslím si, že jeho vize a upozornění jsou aktuální i v současné době.“

Čestné občanství i divadlo

Spolu se starostkou se komorní piety v brzkých ranních hodinách u Čapkova hrobu na vyšehradském Slavíně zúčastnili také místostarostové Prahy 10 Jana Komrsková (Piráti), Martin Sekal (ODS) a David Kašpar (VLASTA). Ten se pro Blesk.cz vyjádřil ohledně chystaných poct a akcí, kterými hodlá radnice Prahy 10 inspirovat ostatní městské části.

„Pokud by totiž někdo plánoval pořádat nějakou akci, která by Karla Čapka připomínala, rádi poskytneme logo a prostor pro její propagaci, byť se nemusí konat v Praze 10,“ svěřil se místostarosta. Asi největší poctou pro spisovatele bude udělení čestného občanství Prahy 10, které hodlá radnice slavnostně udělit in memoriam v březnu.

Video
Video se připravuje ...

9. ledna 2020 se v brzkých ranních hodinách uskutečnila na vyšehradském hřbitově komorní pieta na počest Karla Čapka. K jeho hrobu položili za městskou část Praha 10 věnec starostka Renata Chmelová a místostarostové Jana Komrskova, David Kašpar a Martin Sekal. David Zima

„V únoru bude mít vršovické divadlo Mana premiéru Čapkovy hry Matka. Po více než 50 letech bude v Praze toto významné drama inscenováno,“ upozornil Kašpar. „V červnu totéž divadlo chystá autorskou hru Čapek a Olga, která se bude vztahovat k tématu Karla Čapka jako manžela. Zároveň vyhlašujeme literární soutěž pro školy.“ Radnice též chystá několikrát do roka zpřístupnit Čapkovu vilu veřejnosti. Též se chystá i několik vzpomínkových akcí včetně přednášek, besed či veřejného čtení.

Park Karla Čapka: Proč ne?

Ačkoliv místostarosta uvedl, že nelze vnímat význam Karla Čapka bez jeho bratra Josefa, výše zmíněné pocty a připomínky se budou týkat především Karla. Při zohlednění jeho světového významu je nicméně s podivem, že dosud, 81 let od jeho úmrtí, nenalezneme v Praze žádné veřejné prostranství, s výjimkou sadů Bratří Čapků v Praze 2, které by neslo jeho jméno. Nehodlá na tom radnice něco změnit?

„Aktuálně nic takového nechystáme. Je to nicméně dobrý podnět k zamyšlení,“ uvedl David Kašpar. Jemu samotnému by se zamlouvalo například pojmenování některého z parků. „V souvislosti s chystaným rozvojem Prahy 10, například v lokalitě Bohdalce – Slatin, by něco takového za úvahu stálo.“
Fotogalerie
28 fotografií