„Závažné nařčení je neprokázáno, zasáhlo však do pracovního i soukromého života nařčených osob. Kriminalisté museli pracovat velmi citlivě,“ uvedla mluvčí Soňa Štětínská. Dodala, že s ohledem na citlivost celého případu nechce policie upřesnit, jaký vztah byl mezi obviněným mužem a lidmi, které nařkl.

Případem se policisté začali zabývat v okamžiku, kdy státní zastupitelství obdrželo oznámení vinící dva muže z pedofilních praktik, které údajně prováděli s dětmi, o které se měli starat.

Detaily byly šokující

„Informace byly vskutku závažné, současně bylo potřeba zohlednit fakt, že se týkaly dětí,“ uvedla mluvčí. Nařčení podle ní zásadním způsobem poškodilo kredit obou mužů v zaměstnání i soukromém životě. „Měly dopad také na chod celé organizace,“ doplnila Štětínská.

Kriminalisté podle ní ale dospěli k závěru, že informace nejsou pravdivé. Zjistili také, že je šířil muž, který měl pracovní neshody právě s dvojicí poškozených. „Ke svému jednání se přiznal. Vyslechl si obvinění z přečinu křivého obvinění. Hrozí mu nyní trest od dvou do osmi let,“ dodala.

Obviněný podle policie nepravdivými obviněními z trestných činů vážně poškodil obě nařknuté osoby. „Případ byl i pro kriminalisty citlivý a náročný, neboť křivé obvinění se vztahovalo k činnosti v zaměstnání poškozených, kteří vykonávají práci u dětí se specifickými výchovnými a vzdělávacími potřebami v regionu Ostravska,“ uvedla Štětínská.

VIDEO: Šokující experiment! Odešlo by vaše dítě s neznámým člověkem také?